Uniós pénzekbõl finanszíroznák a SRI "Big Borther" projektjét

Civil szervezetek aggódnak a SRI uniós pénzalapokból finanszírozott tömeges megfigyelésre alkalmas projektje miatt.

A Romániai Szövetség az Emberi Jogok Védelmére – Helsinki Bizottság (APADOR-CH), az Active Watch és két másik civil szervezet nyílt levélben fordult több állami és európai intézményhez, köztük az Európai Bizottsághoz, az európai pénzalapokat kezelő minisztériumhoz, a miniszterelnöki hivatalhoz, a SRI-t ellenőrző bizottsághoz valamint a Legfelső Védelmi Tanácshoz (CSAT), amelyben aggodalmuknak adtak hangot a SRI tömeges megfigyelésre alkalmas projektjével kapcsolatban, amelynek a megvalósítására 25 millió eurós európai uniós támogatást kapott.

Az „SII Analytics” névre hallgató projekt a nyílt levelet aláíró szervezetek szerint képes az ország teljes lakosságát megfigyelni. “Egy valódi „Big Brother” informatikai rendszerről van szó, ahol nincsenek garantálva az alapvető személyi jogok” – írják a szervezetek. A titkosszolgálatok vagy más állami intézmények állítólag hozzáférést nyernek az összekapcsolt adatbázisokhoz, a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez, anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

Az aláíró négy szervezet szerint a projekt célja, hogy közhivatalok adatbázisait egységesítsék, ez pedig lehetővé teszi, hogy bármilyen információ megtudható legyen az állampolgárokról. Példának hozzák fel, hogy így a különböző hivatalok adatai alapján az állambiztonsági szerveknek lehetőségük lesz az állampolgárokról „dossziékat” készíteni, amelyet kiegészítve például a Facebook-oldalakkal „egyéni profilokat” gyárthatnak és bármilyen célra felhasználhatnak.

A szervezetek ugyanakkor nehezményezik, hogy a SRI így ellenőrizetlenül juthat hozzá az állampolgárok adataihoz, ez viszont még nincs törvényileg leszabályozva.

A projektet ellenző civil szervezetek a levélben azt is megjegyzik, hogy a SRI pályázata 2016. június 9-én volt leadva, egy nappal a pályázatfelhívás nyilvánosságra kerülése után és nagyon hamar jóváhagyták, annak ellenére, hogy több helyen is megsérti a magánélethez és a személyi adatok védelméhez való jogra vonatkozó európai normákat. A SRI már kiírta a közbeszerzési pályázatot a szükséges eszközök beszerzésére és a szoftverek elkészítésére.

Az aláírók ugyanakkor úgy gondolják, hogy a SRI-nek nincsen semmilyen kompetenciája az e-közigazgatás terén, vagy a „közszférában jelenlévő redundáns fizetések megelőzésére”, ahogyan az a projekt deklaratív céljai között szerepel. Sőt, a projekt egyes részei, mint az „arcfelismerés” vagy a „beszélgetések lehallgatása” azt jelzi, hogy a ki nem mondott cél tulajdonképpen a teljes lakosság általános megfigyelése – állítják az aláírók.

A szervezetek a projekt és a közbeszerzési pályázat érvénytelenítését kérik, mivel szerintük megsérti az alapvető emberi jogokat. Ugyanakkor kérik, hogy az európai pénzalapokhoz való hozzáférési kritériumok közé tegyék be érthetően, hogy ezeket a pénzeket nem lehet felhasználni olyan célokra, amelyek sértik vagy korlátozzák a személyi szabadságjogokat.

Dragoş Tudorache, ideiglenes kommunikációs miniszter szerint viszont a SRI pályázata minden kötelező kritériumnak megfelelt, ezért nyerte el a támogatást.(digi24, mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »