Uniós pénzből segítik a születési rendellenességek korai felismerését

Uniós pénzből segítik a születési rendellenességek korai felismerését

Évente csaknem 6000 gyermek születik fejlődési kockázattal Magyarországon, a hazai oktatási rendszer viszont először csak háromévesen méri fel, hogy kik azok, akik segítségre szorulnak. A kormány uniós pénzből segíti a születési rendellenességek korai felismerését.

Czeizel Barbara, a programért felelős miniszteri biztos szerint sok szülő nem tudja, hová forduljon, ha gyermeke nem megfelelően fejlődik. Ezen is változtatnának az új programmal. „Mindenki számára egyértelmű legyen, ha egy adott településen egy adott családnak problémás kisgyereke van, akkor ki az a szakember, akit fel kell hívni, ahova el kell menni, és ezt követően a szakember is fogja tudni, hogy melyik az a gyerekút, ahol az ellátás meg fog történni, illetve melyek azok a juttatások, amelyek járnak a családnak, ha az ő kisgyereke sajátos nevelési igényű” – mondta Czeizel.

A kormány egy uniós pályázattal segíti a kora gyermekkori intervenció fejlesztését – ezt Balog Zoltán jelentette be a budapesti fejlesztőközpontban. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: létrehoznak egy informatikai rendszert, amely összehangolja az orvosok, a szociálpedagógusok, az óvónők és a tanárok munkáját. De ez csak egy része a fejlesztéseknek, amelyekre összesen 5,7 milliárd forintot költenek.

„Maguknak a szakmai anyagoknak a készítése, az informatikai rendszerek összekötése, hogy a szakemberek el tudjanak jutni azokra a területekre, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, illetve családok élnek, azoknak az eljutása, tehát a hozzáférés is kulcsszó ebben az ügyben, ha ők nem jutnak el, akkor a szakemberek menjenek hozzájuk, az ezzel kapcsolatos költségek mind a részét képezik a programnak” – mutatott rá Balog Zoltán.

Az 5,7 milliárd forintra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyújthat be támogatási kérelmet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »