Uniós költségvetés vagy migráció? Orbán Viktor minden területen nyertes pozícióból indul

Uniós költségvetés vagy migráció? Orbán Viktor minden területen nyertes pozícióból indul

Orbán Viktor éles eszű stratégaként tapint rá mások gyengeségeire az Európai Unióban is. Bármennyire csorbult a jogállamiság Magyarországon, a kormányfő megkerülhetetlen lesz a brüsszeli pénzosztáskor és más döntéseknél is – írja a HVG magyar gazdasági hetilap.

A megszokotthoz képest meglepően kiegyensúlyozott elemzése az európai politikai csatározásokat mutatja be, illetve hogy a közelgő EP-választások előtt miért és hogyan erősödik meg Orbán Viktor magyar kormányfő és a FIDESZ pozíciója.

Uniós költségvetés

 

A cikk szerzője szerint az Európai Bizottság által felvetett költségvetési gyakorlat, amely többek között a migránskvóták elfogadásához és a jogállamisághoz kötné az uniós források merítését, nem több egy javaslatnál. E feltételek bevezetéséről ugyanis azok döntenek, „akik a pénzt adják”: az Európai Parlament és a nemzeti kormányok, vagyis az Európai Tanács.

írja a HVG, de rögtön hozzá is teszi, hogy míg magát az uniós költségvetést konszenzussal fogadják el az Európai Tanácsban (tehát Magyarországnak vétójoga van), addig a szankciókról szóló kiegészítésekhez elég a minősített többség (vagyis nem feltétlenül kell Magyarország igenlő szavazata is).

Mindazonáltal a lap szerint Orbán Viktor minden téren győztes pozícióból indul. Ennek egyik oka, hogy a jogállamiság vét megsértése miatti szankciókat nem csak Magyarország, hanem a korruptabb európai tagállamok sem fogadnák kitörő örömmel.

Migráció

Hírdetés

Magyarország egyértelmű állásfoglalása a migrációt illetően az Unióban egyelőre egyedülálló, ennek ellenére az európai kormányok túlnyomó többsége egyetért a külső határok fokozottabb védelmével. A magyar kormány igyekszik a „migráció kezelése” helyett az európai javaslatok megfogalmazásában a „migráció megállítása” kifejezést átvinni, amely ugyan kivívja egyes nyugati államok rosszallását, ennek ellenére:

Mindazonáltal a magyar lap értesülései szerint Brüsszelben egyre inkább sürgetik az álláspontok közelítését migrációs fronton, mert szerintük ezzel „könnyebben megnyílna a nettó befizetők pénztárcája”. A magyar kormány azonban hajthatatlan a legutóbbi migránskvóta-javaslat kapcsán, amely a migrációs nyomás növekedésével párhuzamosan növelné a kvóták szerinti elosztást.

fogalmaz a szerző.

EP-választások – Kivétel megint csak a FIDESZ

A magyar kormányt illetve a amgyar kormánypártokat az Európai Néppárt (EPP) sem nagyon akarja büntetni, mivel épp ez az európai parlamenti frakció lesz a várhatóan a legnagyobb vesztese a következő EP-választásoknak (2019-ben). Ennek egyik oka, hogy rengeteg új párt alakult épp azokban az országokban, amelyek az EPP gerincét adják (Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban).

Kivétel megint Magyarország, ahol a jobboldali kormánypártok várhatóan legalább tíznél több EP-képviselőt juttathatnak az uniós parlamentbe. Bár Orbán Viktor nemrég elkötelezte magát az EPP-vel való együttműködés mellett, ennél a döntésnél egyértelműen ő volt alkupozícióban. Ráadásul a FIDESZT a lengyel kormánypártot is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója is megszólította.

Az EP pártelosztása pedig rendkívül fontos. Egyrészt a legnagyobb frakció tarthatja fenn amgának a jogot az Európai Bizottság új elnökének jelölésére. Másrészt a kevesebb képviselő kevesebb alkalmazottat jelent, vagyis elbocsátásokat vonhat maga után.

A teljes cikk itt olvasható el.

Körkép.sk

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »