Uniós fellépést sürgetnek a migránsok halála miatt

Az európai intézmények válaszát sürgette a migráció Földközi-tengeri útvonalán kialakult vészhelyzetre Francesco Rocca, az olasz vöröskereszt elnöke csütörtökön, miután újabb tizenhét ember veszett vízbe Észak-Afrika és Dél-Olaszország partjai között.

Az olasz vöröskeresztnek ezen a földközi-tengeri szakaszon szolgáló hajója 113 embert mentett ki egy, a nyílt tengeren hányódó gumicsónakról csütörtökre virradó éjszaka. A csónak utasainak egy része mentőmellényben a vízben hosszú ideig várt a mentőkre.

A mentésben a Moas máltai székhelyű humanitárius szervezet egységei is segítséget nyújtottak. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem tudtak minden személyt kimenteni: a túlélők szerint tizenheten vesztek a tengerbe, közöttük egy hároméves nigériai kisfiú. A gumicsónak a líbiai Szabráta partjairól indult: az utasok közül többen égési sérüléseket szenvedtek a csónak motorjából kiszivárgó forró üzemanyagtól.

Francesco Rocca kijelentette: soha senki nem tudja megmondani, hogy pontosan hányan tűntek el a tengerben. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta több mint 3500 ember halt meg a Földközi-tengeri átkelésben.

Az olasz vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy ez a szám a megtalált tetemekre vonatkozik. Francesco Rocca hozzátette: „túl sok az áldozat, az intézményeknek lépnie kell”. Kijelentette, az önkéntesek nem helyettesíthetik az intézményeket, európai szintű válasz kell a „végtelen és szégyenletes mészárlásnak a leállítására”. Elérkezett az ideje, hogy alternatív útvonalat találjanak ezekre a „halálutakra” – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »