Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható – jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.

A biztos az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozójára érkezve elmondta: a tagállamok különböző megoldásokat várnak, ezért a bizottságnak olyan elképzelést kell előterjesztenie a gázársapkával kapcsolatban, amely széleskörű támogatást élvez.

Simson szerint a gázársapka „megszüntetné azokat ösztönzőket, amelyeket az európai gázellátás manipulálására használ Oroszország.

A válaszunk egyértelmű. Árplafont kell bevezetnünk a vezetékes és a cseppfolyósított orosz gázra is” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy mindemellett az összes uniós energiaszállítóval alacsonyabb árakról kell tárgyalni.

Lenore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter úgy nyilatkozott: nem tud olyan javaslatról a gázárplafonnal kapcsolatban, amely garantálná az energiabiztonságot Európában.

Hírdetés

Tisztában vagyok azzal, hogy a tagállamoknak eltérő elképzelései vannak ezzel kapcsolatban, de tudniuk kell, hogy a mi országunk függ az orosz gázimporttól. Az eddigi javaslatok nem garantálják, hogy beszállító partnereink továbbra is elegendő gázt biztosítanak számunkra, amennyiben nem vagyunk hajlandóak a kért árat fizetni érte”

– hívta fel a figyelmet.

Robert Habeck német gazdasági miniszter nyilatkozatában közös uniós gázvásárlásra szólított fel az árak csökkentése érdekében. Véleménye szerint az EU-nak „bölcsen kell használnia piaci erejét”, és összehangoltan kell eljárnia a harmadik országoktól történő gázbeszerzés során. Mint mondta, az EU-nak például Norvégiával, az Egyesült Államokkal és Algériával kellene tárgyalnia az olcsóbb gázvásárlási lehetőségekről. Habeck emellett azt mondta: támogatja az illetékek kivetését az olyan energiavállalatokra, amelyek aránytalanul nagy hasznot húznak az energiaárak emelkedéséből, és a megújuló energiafajták használatának bővítésére szólított fel. Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter azon az állásponton van, hogy a gázárplafon segíthet visszafogni az energiaköltségeket anélkül, hogy veszélyeztetné a gázellátást.

A mi problémánk nem az ellátásbiztonság, hanem a rekordmagas árak, amelyek ellehetetlenítik a háztartásokat”

– jelentette ki. Belgium energiamixe öt százalékban függ az orosz gázimporttól – jegyezte meg.

A tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken várhatóan megállapodnak a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti intézkedésekről. A javasolt intézkedések egyebek között lehetővé tennék az energiaágazat többletbevételeinek a végfelhasználók közötti újraelosztását. Kadri Simson kifejezte abbéli reményét, hogy a tagállamok egyetértenek ezekkel az intézkedésekkel, amelyek szerinte csökkentenék az energiaárakat és a fogyasztókra nehezedő nyomást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »