UNICEF: kegyetlenkedés az iskolában, gyakori a kiközösítés is

UNICEF: kegyetlenkedés az iskolában, gyakori a kiközösítés is

Az UNICEF és a Medián felmérése alapján a gyerekek 66 százalékát tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak. Az esetek csaknem felében napi szinten előfordul.

A gyerekek általában nem az elvetemültség miatt kegyetlenkednek egymással, hanem többnyire valamilyen saját frusztrációjuk okán – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.

Ha a gyerek bántalmazó, bántja vagy zaklatja a kortársait, akkor többnyire a saját családjában nincs biztonságban, esetleg egy másik helyzetben, térben ő az áldozat. Bármilyen típusú feszültség, frusztráció lehet benne, ami akár az iskolai túlterheltségből vagy a családi nehézségekből jöhet.

A gyerekek 66 százaléka az iskolai életútja során rendszeresen tapasztalt már agressziót.

A verbális, lelki, érzelmi erőszak a leggyakoribb, ezt követi a kiközösítés, majd a fizikai bántalmazás. Általános iskolában, szakiskolákban és technikumokban inkább a fizikai erőszak jellemző. A lányoknál többször előfordul a kiközösítés és a verbális agresszió, fiúknál pedig a fizikai erőszak.

Az eredmények alapján 6-10 éves kor között tapasztalják az első ilyen élményüket, tehát az iskola kezdetétől találkoznak ezzel az élménnyel. A felmérésben kitértek arra, hogy a gyerekek nagyjából fele hatékonynak érzi a segítségnyújtást, amit többnyire a szülőktől, osztálytársaktól, osztályfőnöktől kapnak.

A gyerekeknek körülbelül a negyede egyáltalán nem tud segítséget kérni,

tehát nincs olyan bizalmi személy az életében, akivel meg tudja osztani ezt a helyzetet. Szlankó Viola elmondta: a közelmúltban láttuk, milyen tragikus kimenete van annak, ha a gyerek egyedül van hagyva az iskolai zaklatással. Ez ugyanis az öngyilkosságig is elmehet.

Hírdetés

A gyerekek beszámoltak az egyéb következményekről: körülbelül 30 százalékuk maga is időről időre a bántalmazó szerepben van. Ugyanúgy 30 százalékukkal már előfordult, hogy azért nem ment iskolába, mert rossz élmény neki az iskolában lenni, ezért inkább otthon marad. A bántalmazott gyerekek nagyjából fele szerint a bántalmazás az online térben is folytatódik. Ez különösen pusztító hatással van a gyerekekre, hiszen ez a fajta bántalmazás sosem áll meg, és állandó stresszhelyzetet, kiszolgáltatottságot, megalázottságérzést okoz.

Nyitókép: Pexels.com

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »