Ungvári Attila bevette Casablancát

Ungvári Attila bevette Casablancát

Úgy tűnik, messze nincs lefutva az, hogy 81 kilóban ki képviselje hazánkat a riói olimpia dzsúdó versenyén. Az elmúlt hétvégén Ungvári Attila nyert remek teljesítménnyel a marokkói kvalifikációs tornán, így már ő is kvótát érő helyen áll a ranglistán.

Vannak sportágak, melyek annak is örülnének, ha egy versenyzőjüknek is komoly esélye lenne a riói kvóta megszerzésére. Ezzel szemben az egyik hazai sikersportág, a dzsúdó jelenleg ott tart, hogy van olyan súlycsoport, ahol három magyar is olimpiai szereplést jogosító helyen áll a kvalifikációs rangsorban. A 81 kilósok mezőnyében ugyanis Csoknyai László, Krizsán Szabolcs és Ungvári Attila is ott lehetne Rióban, ám közülük a szabályok értelmében csak egy léphet majd tatamira az augusztusi nyári játékokon. Jelenleg Csoknyai áll a legjobban – 12. a kvalifikációs rangsorban 936 ponttal –, míg Krizsán (23. 647 pont), a kisebbik Ungvári-testvér pedig a 27., neki 590 pontja van.

Utóbbi egyébként alaposan belehúzott, hiszen a vasárnap véget ért marokkói kvalifikációs tornán fantasztikusan szerepelt. Négy meccset vívott, ellenfelei egyetlenegy akciót sem tudtak végrehajtani a ceglédi dzsúdóson, aki így megnyerte a versenyt. Ungvári előbb a madagaszkári Fetra Ratsimizivát verte wazarival, majd következett a brit Tom Reed – yukóval nyert a magyar –, míg az elődöntőben az olasz Matteo Marconcini némi túlzással többet volt a levegőben, mint a tatamin, őt Attila két yukót követően ipponnal verte. A fináléban az orosz Aslan Lappinagov sem húzta ki a végéig, őt is ipponnal verte Ungvári.

„Most végre úgy ment a dzsúdó, ahogy annak mennie kellett, és nagyon jó érzés újra ilyen komoly nemzetközi versenyt nyerni. Rióra eddig nagyon rágörcsöltem, tán, jobban mint kéne, mostantól viszont lazábban állok a versenyekhez. Még nem mondtam le az olimpiáról, és ha visszaérek a válogatott edzőtáborába, akkor ott eldől, melyik versenyeken indulok a közeljövőben” – nyilatkozta az MNO-nak Ungvári Attila.

Testvére, az edzőtáborban lévő Ungvári Miklós szerint ez a siker az önbizalmát adhatja vissza öccsének, ami talán a legfontosabb ezekben a hetekben. „Hosszú térdsérülés után most végre egészségesen léphetett tatamira Karvaly, aki jónevű ellenfelek előtt nyert Marokkóban. Még mindig nagy a hátránya a kvalifikációs rangsorban, de nem behozhatatlan, és ha így folytatná tovább, akkor akár még oda is érhet. Fontos lenne, hogy az Európa-bajnokság előtt feljöjjön  a magyarok között másodiknak, hogy ő is indulhasson” – tette hozzá a magyar sportoló.

A ceglédi dzsúdós ezzel a sikerével 100 pontot szerzett a kvalifikációs sorozatban, amivel újra nyílttá tette a súlycsoport magyar háziversenyét a riói indulásért. Ha netán Ungvári járna sikerrel, akkor teljesülne a család nagy álma, és testvérével, a 73 kilóban már kvótát szerzett Miklóssal együtt vehetne részt egy olimpián.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »