Ungár Péter a szociális szektor összeomlásától tart

Ungár Péter a szociális szektor összeomlásától tart

Az otthonápolást csak félig oldotta meg a kormány – jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az InfoRádióban. A politikus korábban úgy nyilatkozott, a kormánynak nem fontosak a szociális szektorban dolgozók, a bérük rendezésére ugyanis nincs fedezet a jövő évi költségvetésben.

Az ellenzéki politikus szerint minden növekmény, amely a szociális szektor költségvetésében található, az vagy kismértékű, alapvetően az inflációt követő növekmény, vagy falugondnoki, illetve egyéb gyermekvédelmi szolgáltatot érintő növekmény.

“Ami fájóan hiányzik, az a szociális szektorban dolgozóknak a béremelése”

– emelte ki Ungár Péter. Emlékeztetett, a három nagy bértábla közül egyedül a szociális az, ami a legkevésbé engedi meg azt, hogy az emberek tisztes béreket keressenek. Ott a legnagyobb az elvándorlás, ott a legelöregedettebb a munkaállomány, sorolta.

Hírdetés

“Ha a szociális ágazatban nem emel bért a kormány hamarosan, akkor ez a szektor össze fog omlani”

– húzta alá a politikus.

Ungár Péter szerint a kormány az otthonápolást csak félig oldotta meg. Igaz, a gyermekek otthonápolási díját megemelte 100 ezer forintra, ismerte el, azt viszont fájónak nevezte szintén, hogy a nem gyermek hozzátartozókat otthon gondozóknak a béremelése még várat magára.

A politikus korábban az InfoRadiónak úgy fogalmazott: szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki idős korban jelentkező egészségügyi problémák miatt segítségre szorul. Mivel az intézményi várólistákkal éveket kell várni, ezért sokáig a hozzátartozóknak kell a betegek ellátásában kivenni a részüket. Ez azonban megnehezíti, hogy ők visszatérjenek a munkaerőpiacra. Éppen ezért is vezették be az otthonápolási díjat – azonban a jelenlegi 30-50 ezer forint nem elég, hogy pótolja a kieső összeget, vélekedett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »