Ülésezett a Püspöki Szinódus Főtitkárságának XIV. Rendes Tanácsa

Ülésezett a Püspöki Szinódus Főtitkárságának XIV. Rendes Tanácsa

November 21-én és 22-én került sor a Püspöki Szinódus Főtitkársága XIV. Rendes Tanácsának második ülésére a Vatikánban Ferenc pápa vezetésével.


A munka Lorenzo Baldisseri bíboros, főtitkár felszólalásával kezdődött. Beszédében köszönetet mondott a Szentatyának jelenlétéért, és megragadta az alkalmat, hogy jókívánságait fejezze ki az új bíborosoknak, a Tanács tagjai közül Sérgio Da Rocha és Carlos Osoro Sierra bíborosoknak. A megbeszélésre meghívást kaptak a Római Kúria három dikasztériumának prefektusai, akiknek kompetenciája kapcsolódik a szinódus témájához: Joao Braz de Aviz bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa, Beniamino Stella bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa és Kevin Farrell bíboros, a Világiak, a Család és az Élet Kongregáció prefektusa.

Ezt követően áttekintették a XV. rendes szinódus előkészítő dokumentumának tervét, amelyet a Főtitkárság dolgozott ki a szinódusi téma – Fiatalok, hit és hivatástisztázás – szakemberei segítségével.

A dokumentumban szerepel egy kérdőív is, amely a püspöki konferenciáknak, a sui iuris keleti katolikus egyházak szinódusainak és más, illetékes szerveknek készült azzal a céllal, hogy eljuttassák az egyházmegyékhez és más egyházi intézményekhez. A Tanács tagjai kontinensek szerinti kis csoportokban ültek össze, hogy konkrét kérdéseket fogalmazzanak meg a fiatalok számára az eltérő földrajzi és kulturális területeken. Végül összegyűjtötték a szövegeket és a kérdőívet, majd beillesztették azokat az Alapdokumentumba, amelyet egyhangúlag elfogadtak.

A Tanács tagjai ezt követően megvitatták az Ordo Synodi Episcoporum felülvizsgálatát. Fabio Fabene püspök, a püspöki szinódus altitkára előadást tartott a Főtitkárság által, szakértők bevonásával végzett munkáról a szinódus rendszabályának felülvizsgálatát illetően, amelyet gyümölcsöző véleménycsere követett.

Az ülés végén a Szentatya köszönetet mondott a Tanács tagjainak és a többi résztvevőnek hozzájárulásukért és a testvéri szeretetközösség lelkületéért, amely a tanácskozást jellemezte – tájékoztat a Szinódusi Főtitkárság sajtóközleménye.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »