Ülésezett a püspöki konferencia

Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án megtartotta nyári rendes ülését, amelyen Michael Wallace Banach apostoli nuncius is részt vett. Az ülésen elhangzottakról az MKPK Titkársága március 7-én levélben tájékoztatta szerkesztőségünket.

Ezt megelőzően, június 5-én délután Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével hálaadó szentmisét mutattak be az MKPK tagjai. A szentmisét követően Veres András püspök, az MKPK elnöke egy fogadás keretében mondott köszönetet a pápalátogatás szervezésében és lebonyolításában résztvevőknek.

Az MKPK tagjai az ülésen összegezték Ferenc pápa apostoli látogatásának tapasztalatait, valamint meghallgatták Michael Wallace Banach apostoli nuncius pápalátogatást értékelő beszámolóját is.

A püspökök hálatelt szívvel állapították meg, hogy a látogatás a Katolikus Egyház és egész Magyarország számára kegyelmekben gazdag volt. Annak érdekében, hogy Ferenc pápa szavai sokáig velünk maradjanak, az MKPK nyomtatásban is megjelentette a Szentatya Magyarországon elhangzott beszédeinek magyar fordítását. A Püspöki Konferencia arra buzdítja az egyes plébániákat, lelkiségi mozgalmakat és csoportokat, hogy a Szentatya látogatása alkalmával elhangzott gondolatait tegyék közösségi alkalmaik témáivá.

Hírdetés

Tamás atya 2018 óta tölti be ezt a tisztséget, előtte a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. Egyháztörténész, egyetemi magántanár, illetve titkári feladatai mellett a kecskeméti Szentcsalád Plébánián is ellát lelkipásztori szolgálatot.

Az MKPK tagjai áttekintették a Lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó előkészületeit. A résztvevő több mint ezer magyar fiatal kétharmada az MKPK szervezésében és támogatásával fogja hazánkat képviselni a portugál fővárosban. Az eseményen várhatóan négy magyar püspök is jelen lesz.

A Katolikus Karitász továbbra is hetente több teherautónyi szállítmánnyal, több millió forint értékben támogatja a Kárpátalján működő római és görögkatolikus karitász csoportokat. A hosszútávú segítségnyújtás érdekében tavaly júniusban Budapesten Integrációs Központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő kárpátaljai és ukrán menekülteket. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei Karitász Központok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »