Ülésezett a Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanja

Ülésezett a Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanja

A Magyar Bencés Kongregáció (MBK) általános káptalanja kétnapos ülést tartott október 22–23-án a pannonhalmi főmonostorban.

A káptalan tizennyolc tagja a kongregáció négy önálló monostorából (Pannonhalma, São Paulo, Tihany és Győr) továbbá a függő házakból (Bakonybél, Budapest) jött össze, hogy megválassza a prézes apát tanácsát és megtárgyalja a kongregáció életének aktuális kérdéseit. Megfigyelőként részt vett Sinkó Ágnes perjelnő, a Szent Benedek Leányai Társaság elöljárója is.

A prézesi tanács elnöke Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, a MBK prézes apátja. A választás eredményeként a tanács tagjai a következő három évben: Cristiano Oliveira Carvalho apát (São Paulo), Matusz Hugó perjel (Pannonhalma), Mihályi Jeromos perjel (Tihany), Sárai-Szabó Kelemen perjel (Győr), Halmos Ábel perjel (Bakonybél) és Dejcsics Konrád atya (Pannonhalma).

Hírdetés

A káptalan döntött arról, hogy elkezdi a kongregáció szabályzatának megújítását, megvizsgálja a szerzetesi zsolozsmáskönyv új kiadásának lehetőségét.

A káptalan foglalkozott továbbá a növendékképzés összehangolásának kérdéskörével és az önálló monostorok vizitációjának szabályozásával is.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »