Ukrán vezetők szerint Oroszország a jövő év elején újabb offenzívát indíthat, ezúttal a Donyec-medencéből

Ukrán vezetők szerint Oroszország a jövő év elején újabb offenzívát indíthat, ezúttal a Donyec-medencéből

Újabb offenzívát indíthat Oroszország a jövő év elején, és újból megpróbálhatja bevenni Kijevet – figyelmeztettek ukrán politikai és katonai vezetők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka, valamint Olekszandr Szurszkij, a szárazföldi erők parancsnoka a The Economist című gazdasági folyóiratnak nyilatkozott.

Az offenzívát a Donyec-medencéből indíthatják, és része lehet egy az ukrán főváros elleni újabb szárazföldi támadás – mondták a tisztségviselők.
 

Oroszország a háború elején megpróbálta elfoglalni Kijevet, de nem járt sikerrel.

Hírdetés

„Az oroszok 200 ezer fővel akarják frissíteni csapataikat. Kétségem sincs afelől, hogy újra megkísérlik Kijev bevételét”

– idézte a lap Zaluzsnijt.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a The Guardian című brit napilapnak csütörtökön azt mondta: egyre több a bizonyíték arra, hogy Oroszország átfogó, új offenzívát tervez. Véleménye szerint erre februárban kerülhet sor, amikor az Oroszország által októberben besorozott 300 ezer katona fele befejezi a kiképzést.

Jelenleg az ukrán és az orosz fél is kizárt egy karácsonyi tűzszünetet, és nem zajlik tárgyalás kettejük között a harcok befejezéséről. A február 24-én kezdődött ukrajnai háború a legnagyobb európai konfliktus a második világháború óta, amelyben tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és városokat tettek a földdel egyenlővé.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »