Ukrán miniszterelnök: Oroszország áll az ukrajnai puccskísérlet mögött

Ukrán miniszterelnök: Oroszország áll az ukrajnai puccskísérlet mögött

Oroszország készített elő államcsínyt Ukrajnában, és fő célja a nyugatbarát kormányzat megbuktatása volt – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

„Vannak olyan titkos információink, amelyek különleges szándékokra utalnak” 

– fogalmazott a kormányfő az interjúban, amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, leszögezve, hogy ezek mögött Oroszország áll. Smihal szerint az orosz csapatösszevonások Ukrajna határainál is részei azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen irányulnak. Kifejtette, hogy az ukrán hírszerzés megfigyelt bizonyos „külső erőket”, amelyek népfelkelést és puccsot próbáltak elindítani az országban. Kijelentette, hogy az országon kívülről gyakoroltak befolyást a kijevi tiltakozások fokozására, erősebbé tételére. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ukrán társadalomban jelen pillanatban nincs forradalmi hangulat. Hozzáfűzte, hogy

Hírdetés

az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított a puccskísérlet ügyében.

Volodimir Zelenszkij elnök múlt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével. Közölte: titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítettek elő államcsínyt, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő már beleegyezett volna. Nem zárta ki, hogy Ahmetovot „felültette” a környezete, belekeverte az ügybe.

Ahmetov az államfő által mondottakat „teljes hazugságnak” minősítette. Joe Biden amerikai elnök ellenben aggodalmának adott hangot Zelenszkijnek a puccskísérletről tett kijelentése nyomán – emlékeztetett az UNIAN.

Az SZBU sajtószolgálata hétfőn közölte, hogy vizsgálatot indított „egyes ukrán és orosz állampolgárok ellen az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények” ügyében. Részleteket a biztonsági szolgálat későbbre ígért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »