Ukrán külügyminiszter: Az oroszok az egész európai kontinenst veszélyeztetik Zaporizzsjával

Ukrán külügyminiszter: Az oroszok az egész európai kontinenst veszélyeztetik Zaporizzsjával

Az orosz haderő egységei “az egész európai kontinenst veszélynek teszik ki”, amikor katonai támaszpontként használják Európa legnagyobb atomerőművet, a zaporizzsjai erőművet  – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap.

“Tragikus történelmi tapasztalataik miatt Ukrajna számára a nukleáris biztonság elsődleges volt”

hangsúlyozta Kuleba az 1986-os csernobili atomkatasztrófára célozva.

“Az orosz támadók katonai támaszponttá alakították a zaporizzsjai atomerőművet és ezzel az egész kontinenst veszélynek teszik ki. Az orosz haderőnek azonnak el kell hagynia az erőművet, nincs ott keresnivalója”

Hírdetés

fogalmazott.

A zárporizzsjai atomerőmű március óta orosz kézen van, de ukrán szakemberek működtetik. A hat reaktorból csak kettő üzemel. Az oroszok és ukránok egymást vádolják az erőmű ágyúzásával, ennyit közöl általában a szlovák mainstream sajtó a helyzetről. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az ukránok lövik az erőmű azon részét, amely az elektromos hálózathoz csatlakozik. Az oroszok ugyanis le akarják választani az erőművet az ukrán hálózatról, és át akarják irányítani a termelt energiát a Krímre, ami súlyos csapás lenne Ukrajna energiaellátására.

Az sem mellékes, hogy az oroszok a Dnyeper partján fekvő erőmű tágabb környékéről lövik a folyó túloldalán lévő Nyikopol városában lévő ukrán állásokat, ami még egy okkal több az ukrán félnek, hogy viszonozzák a tüzet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »