Ukrajnai görögkatolikus püspök a kivándorlásról és a szolidaritásról

Ukrajnai görögkatolikus püspök a kivándorlásról és a szolidaritásról

Bogdan Dzjurah (Bohdan Dzyurakh), az ukrajnai görögkatolikus egyház püspöki szinódusának titkára a Vatikáni Rádiónak adott interjújában az országban több mint hat éve dúló konfliktus kapcsán rámutatott, hogy a béke felé vezető utat a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) enciklika fényében is kell értelmezni.

Bogdan Dzjurah (Bohdan Dzyurakh) püspök kiemelte: az Ukrajnában taapsztalható politikai feszültségek és a munkanélküliség „arra kényszerít sok ukránt, hogy elhagyja országát”. A munkalehetőségek hiánya „arra kényszeríti a fiatalokat, hogy feladják álmaikat és a megfelelő képzés elvégzését. Ezekkel a témákkal foglalkozik Ferenc pápa legújabb enciklikájában.”

Az Ukrajnát sújtó nehézségek ellenére a görögkatolikus egyház felkínálja az egyetemes Egyház tanúságtételét a testvériségről és a társadalmi barátságról. A helyi egyházban nagy múltra tekint vissza a szociális segítségnyújtás, amelynek gyökerei a múlt században élt Andrej Septickij (Sheptytsky) metropolitához köthetők, aki számos kezdeményezést indított útjára, hogy a közvéleményt érzékenyebbé tegye a szegények, a betegek, a peremre szorultak iránt, továbbá a nők és a gyermekek oktatása érdekében. „Kiváltképpen Ukrajna függetlenné válása idején tudtuk gyakorlatba ültetni az Egyház társadalmi tanítását, többször is felemelve szavunkat az elnyomott emberek védelmében” – fogalmazott a görögkatolikus püspök.

A papok komoly elkötelezettséget vállaltak a forradalom idején: mindig biztosították a lelkigondozást, a tábori lelkészek pedig hősiesen álltak a katonák és a civil lakosság oldalán a háborús területeken. „Az ukrajnai Caritas az egyik legnagyobb humanitárius szervezet az egész országban” – mutatott rá Bogdan Dzjurah püspök. Hozzátette: „A parókiahálózatunknak köszönhetően befogadjuk az országon belüli menekülteket és kitelepítetteket, akik ma másfél milliónál is többen vannak.”

Hírdetés

„Az emberek segítőkészsége és nagylelkűsége igazán csodálatra méltó – fogalmazott az ukrajnai görögkatolikus püspök. – Megnyitják lelküket annak a helyi társadalomnak a szükségletei előtt, ahol élnek, és megosztják velük saját lelkiségi hagyományaikat. Támogatást akarnak nyújtani nekik. Gondoljunk csak az Olaszországban dolgozó betegápolókra. Segítik a mindennapokban az olasz családokat, de lelki támaszt is nyújtanak számukra. Ezt a szolgálatukat a pápa és számos olasz püspök is nagyra értékeli, és az ukránok jelenlétét saját közösségeik gazdagodásának tekintik.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »