Ukrajnában új évre drágul az ünnepi menü

Ukrajnában új évre drágul az ünnepi menü

Ukrajnában az újévre 5-15%-kal emelkednek az ünnepi lakoma népszerű termékeinek árai.

Az ünnep előtt magasabb lesz a hús, a majonéz, a tojás, a zöldségek és a gyümölcsök ára.

Ünnep előtt az árak nagyobb ugrása lehetséges, ami rövid távú mesterséges hiányt okoz ezekből az árukból – fejtette ki véleményét Mihajlo Krapivko, a Gazdasági Integráció és Szociális Partnerség Központja elnevezésű szövetség vezetője, közli a Podrobnosti.ua.

Kifejtette, hogy ez a növekedés hagyományos Ukrajnában, és minden évben megtörténik.

Hírdetés

„Ezt a közgazdasági elv indokolja. Minden ünnep előtt megnövekszik a kereslet bizonyos áruk, élelmiszerek iránt. Ha pedig nő a kereslet, akkor lehetőség nyílik a költségek növelésére, hiszen a gazdaság információs, és minden információ a megnövekedett keresletről mindig áremelkedést generál” – mondta Krapivko.

A szakember elmondta, hogy nem minden termék ára emelkedik, hanem csak azoké a termékeké, amelyek az ünnepek miatt népszerűek. Az újévi ünnepek után csökken az ár, de nem jelentősen.

Oleg Pendzin, a Gazdasági Vitaklub szakértőjének előrejelzése szerint azonban a komolyabb drágulás nem csak a hagyományos „újévi” termékeket érinti. Mint tudjuk, az energiaárak Ukrajnában drámaian nőttek. Míg a lakossági tarifák fixek, az ipar piaci áron kénytelen fizetni a gázért és az áramért.

Pendzin szerint a gáz drágulása miatt sokkal többet kell fizetni az alábbi termékekért: cukor; hús (beleértve a csirkét is), szalonna, napraforgóolaj, kenyér (a költsége havonta 2%-kal emelkedik).

Ami az alkoholt illeti, az ukrán borászok előrejelzése szerint hiány és meredek áremelkedés nem várható. De az alkohol az 5600-as számú törvényjavaslat elfogadása után (jelenleg az első olvasatban elfogadott) 2022-ben drágulni fog.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »