Ukrajnában több mint háromezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel

Ukrajnában több mint háromezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel

Ukrajnában vasárnapra alig több mint háromezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, ugyanakkor megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3094 új esettel 1 271 143-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 45 áldozattal 24 330-ra, közölte az MTI. Eddig 1 114 301-en gyógyultak meg, közülük előző nap mintegy kétezren, az aktív betegek száma így több mint ezerrel 132 512-re csökkent.

Előző nap ismét sok, 1917 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző napokban is a számuk kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 483-at az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 82 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 132 ezret, az elhunytaké tízzel 2514-re nőtt.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese újságírók előtt kijelentette, hogy

Hírdetés

Ukrajna bürokratikus nehézségek miatt valószínűleg még nem kapja meg a jövő héten a Pfizertől várt, koronavírus elleni vakcinákat, amelyeket a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül hagytak jóvá az ország számára.

Kifejtette, hogy Ukrajna egyebek mellett csak hétfőn fogja megkapni a megállapodástervezetet a gyártó vállalattól. Ezután még az oltóanyagot be kell jegyezni és beszerezni a fuvarlevelet az az ENSZ Gyermekalapjától (UNICEF). Mindez napokat vesz igénybe. Ezért nagy valószínűséggel

az első vakcinaszállítmány a brit-svéd AstraZeneca vállalattól érkezik meg majd az országba.

A tisztségviselő közölte azt is, hogy Ukrajnában egyelőre nem fognak koronavírus elleni védettségi igazolványt bevezetni. Szavai szerint ennek még nincs értelme, mivel a vakcinákhoz való hozzáférés a közeljövőben korlátozott lesz. Hozzátette, kaphatnak azonban majd az ukránok orvosi igazolást arról, hogy be vannak oltva, ha ez külföldi utazásukhoz szükséges lesz.

Ukrajnában első körben az egészségügyi alkalmazottakat fogják beoltani,

Ljasko közlése alapján az oltásra közülük már mintegy 58 ezren iratkoztak fel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »