Ukrajnában mindenhol lopnak, ahol csak tudnak

Ukrajnában a közutak építésénél még mindig a régi rendszer árkalkulációit használják – jelentette ki az Ukrajnai útépítők Konföderációjának elnökhelyettese, Ivan Szalij a Golos.ua hírügynökségnek adott interjújában, hozzátéve, hogy az utak építésénél sem lopnak kevesebbet, mint a kommunális szolgáltatásoknál.

Szalij kommentálta a Szumi megyében történteket, ahol 9 millió hrivnya költségvetési pénzt sikkaszottak el az útkarbantartási munkálatok során. Szavai alapján ebben nincs semmi újdonság, Ukrajnában mindenhol lopnak, ahol csak tudnak.

A szakértő emellett aláhúzta, hogy Ukrajna szabvány-adattára már réges-régen elavult. Az ukrajnai előírások az útépítéssel kapcsolatban nem teljes mértékben felelnek meg a mai útépítési követelményeinek.

„Van egy költségvetés, van egy kalkuláció, de ezek nálunk elavultak. Ezeknek a jelenlegi piaci árakat kellene számba venniük.  Példaként, vannak építőanyagok, amelyek árban 1,5-2 szer különböznek, és még a szállítási költség is majdnem a kétszeresére növekedett.  A útépítői munkálatoknál, mint bárhol máshol, már vállalkozók is dolgozhatnak Ukrajnában.”  – magyarázta a szakértő.

Szalij megjegyezte, hogy ebben az évben Kijevben és egész Ukrajnában az utóbbi 5 évben igen aktívan dolgoznak az útépítők, és nagy munkát végeztek el.

„Ők nem építenek új útszakaszokat, de legalább javítják és szélesítik a régieket. Ez nagyon fontos dolog. Nagyon nehéz munka találni olyan vállalkozókat, akik elvégeznék ezt a nem könnyű feladatot.” – mondja a szakértő.

Emlékeztetőül, Szumi megyében az Állami Fiskális Szolgálat adórendőrsége egy 9 millió hrivnyás sikkasztási esetet tárt fel. 2014-2015 folyamán a régió egyik állami vállalata olyan anyagokat használt fel a munkához, amelyek túlzottan magas áron lettek megvásárolva a szállítótól. Ukrajna ezáltal 8,7 millió hrivnyás kárt szenvedett el. Emellett pedig a vállalat, amely költségvetési pénzből dolgozott, nem fizette rendszeresen az adót sem, több milliós adóhátralékot halmozott fel az ukrán állammal szemben.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, útjavítások, sikkasztás, kékfény, bűnügy, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »