Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 16,5 ezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget, és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel.

A járvány tavaly tavaszi kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta az 1,9 milliót – írja az MTI.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 16 427 új esettel 1 903 765-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 433-mal 38 658-ra emelkedett.

Eddig 1 453 766 páciens gyógyult meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel, 411 341-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napon ismét sok, 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon ötezer fölötti volt.  

A legtöbb új beteget, 1 625-öt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Hírdetés

Roman Rodina, az egészségügyi minisztérium alá tartozó Közegészségügyi Központ főigazgatója ugyanakkor csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati régiókban csökken a megbetegedések száma, a járvány a keleti megyékre „tolódik át”.

Közölte, hogy 2020 márciusától decemberig, azaz tíz hónap alatt valamivel több mint 1 millióan betegedtek meg Ukrajnában, míg idén az első három hónapban már 808 ezren. „Eszerint az előfordulási arány háromszor magasabb lett” – tette hozzá. Elmondta még, hogy tavaly a halálozási arány 1,7 százalékos volt, míg 2021-ben pedig már 2,3 százalékos.

A központ adatai alapján a koronavírus brit mutációját már Ukrajna 24 régiójából 21-ben kimutatták,

míg a dél-afrikait egyelőre csak Poltava megyében.  

Az egészségügyi minisztérium ismét frissítette a megyék járványhelyzet szerinti besorolását. A kelet-ukrajnai Poltava megye is a legsúlyosabb, „vörös” kategóriába került, vele együtt még 11 régió és a főváros, Kijev.

Kárpátalja és még két megye – Ivano-Frankivszk és Herszon – van a legenyhébb, „sárga” besorolásban, kilenc megye pedig „narancs” zónában.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »