Ukrajnában az eldobható zacskókért is fizetni fogunk

Ukrajnában az eldobható zacskókért is fizetni fogunk

Ukrajnában a miniszteri kabinet minimális kiskereskedelmi árat kíván megállapítani a műanyag zacskók esetében.

A dokumentumtervezetet a Gazdasági Minisztérium készítette – írja az RBC Ukrajna hírportál a határozattervezetre hivatkozva.

A határozatot a kormány november 17-i ülésén tervezték elfogadni, de a döntést elhalasztották.

A dokumentum meghatározza az 50 mikrométernél vastagabb falvastagságú, aljú és nyitott szájú műanyag zacskók minimális kiskereskedelmi árait az alábbi méretekben:

Hírdetés

Ezek a kiskereskedelmi árak a műanyag zacskók minimálisan elfogadható árszintjét jelölik (függetlenül a szélességtől, hossztól, oldalhajtás mélységétől, jelölésektől), amelyet a műanyag zacskókat forgalmazó gazdálkodó szervezet alkalmazhat.

Amint az állásfoglalás-tervezethez fűzött indokolásban szerepel, a műanyag zacskók Ukrajna területén történő forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló törvény előírja, hogy a műanyag zacskók forgalmazása kizárólag fizetős alapon történjen.

A törvényi előírások nem vonatkoznak a legfeljebb 225 mm széles (oldalsó hajtások nélkül), legfeljebb 345 mm mély (beleértve az oldalsó hajtásokat), legfeljebb 450 mm hosszú (beleértve a fogantyúkat) biológiailag lebomló műanyag zacskókra és ultravékony műanyag zacskókra, melybe csomagolják és/vagy szállítják

a friss halat, húst és azokból készült termékeket, ömlesztett termékeket, jeget, és kiskereskedelmi egységekben elsődleges csomagolásként forgalmazzák.

A törvény tiltja az ultravékony (15 mikrométernél kisebb falvastagságú) műanyag zacskók, vékony műanyag zacskók (15-50 mikron vastag falakkal); lebomló műanyag zacskók forgalmazását a kiskereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató létesítményekben.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »