Ukrajnában az autógáz ára meghaladta a 17 hrivnyát

Ukrajnában az autógáz ára meghaladta a 17 hrivnyát

Az áremelkedést a propán-bután költségeinek emelkedése okozta az EU-ban és az Orosz Föderáció belső piacán, amely a cseppfolyósított gáz legnagyobb exportőre Ukrajnában.

Az országban a cseppfolyósított gáz átlagára tovább nő a töltőállomás-hálózatokon.  

Augusztus 4-i adatok szerint egy liter autógáz 13 kopijkával emelkedett,

és elérte a rekord árát, 17,02 hrivnyát – írja a  Korrespondent.net hírportál az A-95 Consulting Group adataira hivatkozva.

Az OKKO állomásokon az autógáz literenként 20 kopijkával, 17,69 hrivnyára nőtt. A Shell, az Avtotrans, a BVS, a Chipo, a Glusco, a Ruhr group, a Marshal és a Mango üzemanyagtöltő állomások literenként 5-40 kopijkával emelték az árakat.

A BRSM-Nafta és a Mottó üzemeltetőinek állomásain átlagosan 8, illetve 3 kopijkával, 17,08 és 16,96 hrivnyára emelkedett.

Hírdetés

Az autógáz átlagára 17,02 hrivnya/liter értékben Ukrajna történetében a rekordot jelenti.

Összességében július eleje óta az árak 1,68 hrivnyával, azaz 11%-kal nőttek, míg az üzemanyag nagykereskedelmi szállítmányainak ára tonnánként 5050 hrivnyával (27%-kal), 28 680 hrivnyáig drágult.

Az áremelkedés oka a nagykereskedelmi árak emelkedése volt az import július elején bekövetkezett meredek csökkenése miatt, a propán-bután költségeinek növekedése az EU-ban és az Orosz Föderációban, amely Ukrajna legnagyobb cseppfolyósított exportőre.

Az importőrök szerint a Rosneft júliusi erőforrásának szállítása 10 nappal később kezdődött. Néhány piaci szereplő jelentéktelen mennyiséget kapott a havi jelölésből a hónap folyamán.

Továbbá a júliusi 31,8%-os Ukrajnába irányuló gázellátást a Lukoil csökkentette.

Ezenkívül a Belneftekhim és a fehérorosz olajipari termékek elleni amerikai és uniós szankciók bevezetése miatt csökkent a fehérorosz gyárakból származó szállítmányok mennyisége és a Fehéroroszországon keresztül történő autós szállítmányok tranzitszállításai.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »