Ukrajna vatikáni nagykövete szerint Ferenc pápa szeptemberben Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján.

A diplomata, Andrij Juras szombaton a Twitter-fiókján számolt be a megbeszélésről. A nagykövet szerint a „régóta napirenden szereplő” témákat érintették, köztük a katolikus egyházfő látogatását Ukrajnában. „Ukrajna minél előbb találkozni akar, és üdvözölni akarja a Szentatyát, akár még kazahsztáni látogatása előtt” – írta Ukrajna diplomáciai képviselője.

Andrij Juras az Askanews olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán.

Hírdetés

Ferenc pápa pénteken a Vatikánban Antonyij volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonyij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít.

Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között. Az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta Ferenc pápa és Kirill pátriárka internetes videokapcsolatban egyeztetett egymással március 16-án.

Ferenc pápa az ukrajnai háború kirobbanása másnapján, február 25-én a Vatikánból átsétált Oroszországnak a pápai államhoz közeli szentszéki nagykövetségére, hogy személyesen fejezze ki aggodalmát a konfliktus miatt. Február 26-án az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel beszélt telefonon, akivel márciusban, majd nyár elején is egyeztetett.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »