Ukrajna nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált

Ukrajna nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált

Az előzetesen toronymagas esélyesnek tartott ukránok nyerték meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált. A zsűri szavazatai után még az idén nagy meglepetésre esélyessé avanzsáló brit Sam Ryder állt az élen, az ukrán Kalush Orchestra pedig csak negyedik volt. A közönségszavazatokkal viszont élre tört az ukrán folkzenekar.

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult, ám Oroszországot februárban Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt kizárták.

A Kalush Orchestra tagjai nem nagyon tudtak együtt próbálni, és csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, hiszen a háborús helyzet miatt Ukrajna nem engedi a harcra fogható ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Az egyik tag egyébként ennek ellenére otthon maradt, a fronton teljesít katonai szolgálatot.

A torinói döntőben az előadásuk után Oleh Psziuk énekes azt mondta: „Kérlek, segítsetek Ukrajnának, Mariupolnak. Segítsetek az Azovsztalnak most.”

Hírdetés

A szombat esti döntő előtt nem sokkal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Facebookra kirakott videóban fejezte ki támogatását a folk-rap banda felé, és egyben buzdította egész Európát arra, hogy szavazzanak rájuk. Az eredmény bejelentése után pedig azt írta a Telegramján a BBC szerint:

„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát.”

Egyúttal hozzátette: mindent megtesznek, hogy egy nap majd egy szabad, békés, újjáépült Mariupolban fogadhassák az Eurovízió résztvevőit.

euronews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »