Ukrajna megszállt régióiban megkezdődött a népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról

Ukrajna megszállt régióiban megkezdődött a népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról

Az orosz erők által megszállt négy ukrajnai régióban pénteken közép-európai idő szerint reggel 7.00 órakor megkezdődött a népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról – írja az AFP. A népszavazás öt napon keresztül tart, egészen szeptember 27-ig, keddig. A szavazás Kelet-Ukrajna önjelölt köztársaságaiban – Donyeckben és Luhanszkban, valamint délen Herszon, délkeleten pedig a Zaporizzsja régió megszállt részein zajlik.

Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy egy elhamarkodott szavazás a harci műveletek helyszínein sikeres és igazságos lehet. Sőt, a háború kezdete óta bekövetkezett kiterjedt belső áttelepítések miatt a választói adatbázisok elavultak.

Ukrajna és nyugati szövetségesei elítélték a népszavazást, „illegitimnek” és „csalásnak” nevezve azt. Az Európai Unió nem ismeri el a népszavazás eredményét, és egyúttal jelezte, hogy új szankciócsomagot készít Oroszország ellen.

Hírdetés

Donyeck térségében a népszavazási kérdést kizárólag oroszul teszik fel – írja a CNN, mert az ottani oroszbarát tisztviselők az oroszt tartják „államnyelvnek“. A kérdés az adott területtől függően változik. Például a donyecki régióban így hangzik a kérdés: „Támogatja-e a Donyecki Népköztársaságnak az Orosz Föderációhoz való csatlakozását az Orosz Föderáció alanyai jogai alapján? A kérdés a Luhanszki Népköztársaságban is ugyanígy hangzik.

A Herszon megszállt részein a kérdés a következőképpen hangzik: „Támogatja-e Herszon régió elválasztását Ukrajna államtól, egy független állam létrehozását Herszon régióból és annak az Orosz Föderációhoz csatolását? Zaporizzsja régióban ugyanezt a kérdést teszik fel orosz és ukrán nyelven.

Az orosz Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy mind a négy régióban nyomon fogja követni a népszavazást. Az orosz média tájékoztatása szerint a szavazóhelyiségekben csak szeptember 27-én lehet szavazni. Addig biztonsági okokból a szavazást a kisebb közösségek szintjén, valamint közvetlenül a lakóhelyeken kell lebonyolítani, ahová a tisztségviselők mennek ki urnákkal.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »