Ukrajna másfél hónap alatt 1 milliárd köbméter földgázt használt el

A 2016-2017-es fűtési szezon első 45 napjában Ukrajna a földalatti tárolóiból elhasználta az első milliárd köbméter földgáztartalékát – írja a MigNews az Ukrtransgaz adataira hivatkozva.

A fűtési szezon eleje óta Ukrajna 6,8 százalékkal csökkentette készleteit. A legtöbb földgázt a költségvetési szervek használták el, megelőzve az ukrán háztartásokat – jelentette ki Ihor Prokopiv, az Ukrtransgaz vezetője.

A hivatal adatai szerint, ma Ukrajna földalatti tárolóiban közel 13,9 milliárd köbméter földgáz van. A fűtési szezon kezdete óta a tárolókból 0,8 milliárd köbméter gázt használtak el.

Mint ismeretes, november 25-én volt egy éve annak, hogy a Naftohaz nem importált orosz földgázt.

Az állami vállalat jelentésében megjegyezték, hogy 2015. november 26. és 2016. november 25. között Ukrajna Európából 10,7 milliárd köbmétert földgázt importált.

„Ez a dátum fontos a független Ukrajna számára, hiszen három évvel ezelőtt a földgáz a politika és a gazdaság fő szimbóluma volt hazánk északi szomszédjától való függőségben. Ez a függőség az ellátás mennyiségében volt tapasztalható, és az orosz gáz ára politikai és gazdasági engedményekre kényszerítette Ukrajnát.”- jelentette a Naftohaz sajtóosztálya.

Az adatok szerint az orosz földgáz elutasítása jelentős piaci változásokhoz vezetett Ukrajnában. Az ország gyorsan integrálódott az európai energetikai térben. A privát gazimportőrök részesedése a 2014-ben mért egy százalékról 2016-ban már 26 százalékra emelkedett.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: földgáz import, földgáz, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »