Ukrajna már felhasználta az EU területére kiadott kvóták 85 százalékát az adómentes élelmiszerexportra

Az ukrán exportőrök június elejére az EU-ban történő adómentes élelmiszerexportot érintő kvóták 85 százalékát elhasználták. Januárban a kukoricáét, májusban pedig már majdnem teljesen elhasználták a búzáét.  A disznóhús és az árpa kvótai még kihasználatlanok – közölte az ENSZ élelmiszeri és mezőgazdasági szervezetének sajtószolgálata.

Az ukrán exportőrök csak 1100 tonna disznóhús adómentes szállítására kaptak engedélyt, miközben a kvóta 20 ezer tonnára szól, tehát a kvóta 5 százalékát használták fel, az árpának pedig a megengedett kvóta 6 százalékát. Az ukrán exportőrök ezen kívül még 10 ezer tonna csirkehúst szállíthatnak adómentesen az EU-ba – írja az UNIAN.

Összességében május 30-ra Ukrajna 1,36 millió tonna mezőgazdasági termék exportálására kapott engedélyt, ami a megadott kvóták 85 százaléka.

Áprilisra Ukrajna teljesen elhasználta a kiosztott kvótákat a mézre, cukorra, kukoricára, árpára, lisztre, paradicsomlére, valamint a szőlő és almalére.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, export, Európai Unió, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »