Ukrajna – KKM: semmifajta megállapodás nem született

Semmifajta megállapodás nem született az ukrán oktatási törvényről, Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint az ukrán külügyminisztérium megállapodásra jutott magyar partnerével az oktatási törvény ügyében.

A helyettes államtitkár azt írta: az ukrán médiában megjelent hír hazugság, a helyzet ezzel éppen ellentétes.

Hírdetés

Menczer Tamás kiemelte: “a magyar kormány álláspontja változatlan és sziklaszilárd”, Ukrajna mindaddig nem kezdheti meg az oktatási törvény végrehajtását, amíg nem állapodik meg minden kérdésben a nemzeti kisebbségekkel, így a kárpátaljai magyarokkal.

“Örülünk annak, hogy a jelek szerint a konzultációk lassan megkezdődnek”, a kárpátaljai magyarság számíthat a magyar kormány teljes támogatására – fogalmazott.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány csak akkor fogja feloldani Ukrajna nemzetközi törekvéseit blokkoló politikáját, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, hogy az oktatási törvény minden részletéről megállapodás született. “Ettől még messze vagyunk” – áll a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »