Ukrajna, Finnország és a balti államok is kritizálták Macront az Oroszországnak tett engedményekkel kapcsolatos kijelentései miatt

Ukrajna, Finnország és a balti államok is kritizálták Macront az Oroszországnak tett engedményekkel kapcsolatos kijelentései miatt

Ukrajna, Finnország és a balti államok tisztviselői Emmanuel Macron francia elnököt bírálták, amiért azt mondta, hogy Oroszországnak biztonsági garanciákat kell adni az ukrajnai háború lezárását célzó jövőbeli tárgyalások részeként – írja a TASR a Financial Timesra (FT) hivatkozva.

Macron a TF1 francia tévécsatornának beszélt az oroszországi biztonsági garanciákról. Előtte megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel. Macron szerint a két vezető arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Európának elő kell készítenie a „jövő biztonsági architektúráját“.

Az FT szerint Kijev visszautasított minden olyan kijelentést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek engedményeket kellene adni a konfliktus után.

  „Valaki biztonsági garanciákat akar nyújtani a terroristák és a gyilkosok országának“

– írta Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) titkára a Twitteren.

  „Nürnberg helyett megállapodást kell aláírni Oroszországgal, és kezet fogni“

– tette hozzá. Danilov Nürnberggel a második világháború utáni nürnbergi pereket idézte fel a nácikkal – írja az FT.

Danilov szerint a világnak Oroszországtól van szüksége biztonsági garanciákra.

Hírdetés

„Európa és a világ békéjének legjobb garanciája egy denuklearizált és demilitarizált Oroszország“

– írta a Twitteren.

Alexander Stubb volt finn miniszterelnök szintén egyet nem értését fejezte ki Macronnal.

„Az egyetlen biztonsági garancia, amelyre összpontosítanunk kell, alapvetően nem orosz“

– írta a Twitteren.

„Ha valaki olyan új biztonsági architektúrát akar létrehozni, amely lehetővé teszi egy terrorista állam számára, hogy folytassa megfélemlítési módszereit, gondolja át újra az egészet“

– konstatálta Linas Linkevičius volt litván külügyminiszter a Twitteren.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter is kommentálta Macron kijelentéseit, felhívva a figyelmet Putyin állításaira, miszerint „a Nyugat és Ukrajna felelős a háborúért, Oroszország pedig ártatlan áldozat“.

Macront már korábban is bírálták Moszkvával szemben tanúsított lágy hozzáállása miatt, miután kijelentette, hogy a Nyugatnak „nem szabad megaláznia“ Oroszországot a háború miatt, mert Oroszország a háború vége után is szomszédos ország lesz – írja az FT.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »