Ukrajna az ENSZ Alapokmányának megváltoztatását javasolja

Ukrajna az ENSZ Alapokmányának megváltoztatását javasolja

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) alapokmánya jelenlegi állapotában sem de facto, sem de jure nem ábrázolja a mai világot.

Az ENSZ Alapokmányát 1945-ös aláírása óta ötször módosították, utoljára 1973-ban

– jelentette ki Szerhij Kiszlica, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, írja a Podrobnosti.ua.

A képviselő csodálkozik, hogy 48 éve leállt a módosítási folyamat “annak ellenére, hogy a XXI. század világa nem hasonlítható össze az 1973-as világgal”.

Hírdetés

“A világtérkép drámaian megváltozott, és az olyan mesterséges képződmények, mint a Szovjetunió, a múlté. Eltűntek a világtérképről, de még mindig jelen vannak az ENSZ alapokmányában” – mondta az ukrán diplomata.

Az ENSZ Titkársága ezt felismerve, anyagaiban azt a nyelvezetet használja, amely a jelenlegi szövegéből hiányzik, “mivel a tagállamok nem állapodtak meg a változtatásokról”. (Az ENSZ Alapokmányának 23. cikkelye szerint a Biztonsági Tanács állandó tagja Kína, Franciaország, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok; Oroszország nem szerepel ezen a listán – a szerk.).

Kiszlica szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjának elő kell írnia az állandó tag vétójogának feloldását az olyan konfliktusok megoldására, amelyekben ő is részt vesz.

“Az ukrán delegáció határozottan támogat minden olyan kezdeményezést, amely a vétójog használatának korlátozását célozza” – mondta Kiszlica.

Véleménye szerint az ilyen korlátozásoknak vonatkozniuk kell a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények Biztonsági Tanácsban történő elbírálására, valamint azokra a konfliktusokra és helyzetekre, amelyekben az állandó tag is érintett, mivel egy konfliktus miatt nem szavazhat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »