Ukrán külügy: Moszkva most is Sztálin népirtó stratégiáját követi

Az ukrán külügyminisztérium szerint Oroszország Sztálin népirtó stratégiáját alkalmazza, és megpróbálja kiirtani az ukrán nemzetet – írja a Telex.

1932-ben lefoglalták a gazdaságok gabonáját és állatállományát, beleértve a következő terméshez szükséges vetőmagokat is, emiatt mintegy 4 millióan haltak éhen. Az ukrán külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében azt írta: “Az 1932-1933-as ukrajnai holodomor 90. évfordulóján Oroszország népirtó agressziós háborúja ugyanazt a célt követi, mint az 1932-1933-as népirtás idején: az ukrán nemzet és államiságának felszámolását.”

“Az infrastruktúra elleni támadásokkal, a történelmi és kulturális örökség lerombolásával, az ukrán gyermekek erőszakos kitelepítésével Oroszország területére az oroszok háborút folytatnak az ukrán identitás ellen. A sztálini korszak politikai és ideológiai narratívái, különösen az úgynevezett ellenséges Nyugat képének bemutatása és Ukrajna mint független állam létének tagadása ma is aktívan jelen vannak Oroszország totalitárius politikájában.

Hírdetés

Őszinte köszönetet mondunk azoknak az országoknak és kormányoknak, amelyek már meghozták a döntést, és az 1932-1933-as ukrajnai holodomort népirtásként ismerik el.”

Magyarország az elsők között, 2003. november 24-én fogadta el az erről szóló parlamenti határozatot.

Zelenszkij elnök az ukrán létesítmények elleni támadásokra utalva azt mondta: "Akkor az éhhalállal akartak elpusztítani minket – most sötétséggel és a faggyal.

De minket nem tudnak megtörni.

Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »