Újvidéken kezdeményezik Putyin díszpolgári címének visszavonását

Vonják vissza Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Újvidék város díszpolgári címét, amelyet 2008-ban adományoztak neki, követeli a Progresszív Vajdasági Akció politikai szervezet.

A szervezet közleményében leszögezte, Oroszország Ukrajna elleni támadása károkat okozott Újvidék lakosainak, az egész országnak és Európának, olyan példátlan válsághoz vezetve, amelyre a második világháború óta nem volt példa.

Hírdetés

„Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy lerohant egy független országot, belépett egy háborúba, elfoglalta Ukrajna nagy részét, emberek millióit tette földönfutóvá az általa okozott háború következtében, megsértette az ENSZ Alapokmányának alapelveit az államhatárok sérthetetlenségéről” – írják, hozzátéve, az ilyen lépések nem csak az ukrán, de az orosz emberekre is hatással vannak, akiket „megszégyenítenek, megaláznak és nemzetközileg elszigetelnek”.

„Ezért az orosz államfő már nem érdemli meg, hogy egy olyan város díszpolgára legyen, amely a béke és a szabadság eszméin alapul” – tette hozzá közleményében a szervezet, amely arra kér minden, Újvidéken és a tartományban működő civil szervezetet, politikai pártot és mozgalmat és egyént, hogy támogassák ezt a kezdeményezést.

Putyin egyébként akkor kapta meg a díszpolgári címet Újvidéken, amikor a a Szerb Radikális Párt vezette koalíció volt hatalmon.        


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »