Újságírókat idéztek bíróság elé Ausztráliában, mert tudósítottak egy perről

Az ország történetében példátlan módon bűnügyi eljárást indítottak újságírók ellen amiatt Ausztráliában, hogy bírósági tiltás ellenére tudósítottak a pedofil bűncselekményekért elítélt George Pell bíboros elleni perről annak folyamatában, ami az angolszász jogban a bíróság megsértésének számít, amiért pénzbüntetést, illetve akár szabadságvesztést is kaphatnak.

A 23 újságíró, szerkesztő, műsorvezető és 13 médium elleni első tárgyalás hétfőn volt Victoria állam legfelsőbb bíróságán, Melbourne-ben. A vádismertetés és az adminisztráció intézése mellett az első tárgyaláson annyi történt még, hogy a vádlottak vezető ügyvédje, Mathew Collins védőbeszédet tartott, és ebben kijelentette: az eljárásnak dermesztő hatása lehet az igazság feltárására és a demokráciára. Az ország történetében még nem volt példa arra, hogy újságírókat bűnösnek találjanak bíróság megsértésében.

„A vádak nagyon súlyosak, és legalább akkora jelentőségük van, mint az ítéleteknek lesz” – mondta az ügyvéd a The Age című lap tudósítása szerint, amelynek hírszerkesztője szintén a vádlottak között van.

Hírdetés

Pell bíborosra – aki melbourne-i, majd sydneyi érsek, később vatikáni pénztárnok volt –, pedofil bűncselekményekért márciusban hatévi börtönbüntetést szabott ki egy melbourne-i bíróság. A vádlott bűnösségét még decemberben megállapították, de ezt csak februárban ismertették, miután feloldották a hírzárlatot az ügyben. A média azonban már közben is tudósított a perről, és a legfelsőbb bíróság szerint ezzel fennállt a veszélye annak, hogy befolyásolják az eljárást.

A bíboros tagadja a vádakat, és júniusban fellebbezésre készül.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »