Újságírók célkeresztben

Újságírók célkeresztben

Minimum másfél évig fizetett Marián Kočner több újságíró és politikus megfigyeléséért, az erről szóló jelentéseket a Ján Kuciak meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított vállalkozó azon az USB-n tárolta, amelyet a nála végzett házkutatás során sikerült lefoglalni.

A megfigyelt személyek között voltak a Denník N napilap újságírói, Monika Tódová és férje, Mirek Tóda. A jelentések szerint korán reggeltől késő éjszakáig figyelték mozgásukat, feljegyezték, kivel találkoznak, mikor hordják gyermekeiket iskolába, mikor járnak haza, hol parkolnak, hogyan lehet a lakásukig eljutni. Ilyen jelentések készültek a Trend volt újságírójáról Zuzana Petkováról vagy az aktuality.sk portál riporteréről, Marek Vagovičról, ám Kočner Daniel Lipšic volt belügyminiszter vagy Milan Krajniak, a Sme rodina képviselőjének megfigyeléséért is fizetett. Az ügyben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) már eljárást indított. Az eddig nyilvánosságra került bizonyítékokból egyebek mellett kiderült, hogy Kočner 2017 novemberében a következő üzenetet írta Ladislav Tichý volt főügyészhelyettesnek: „Idén már kétszázezer eurót invesztáltam az újságírókba. Beszarnál, mi mindent kiderítettem. Tudom kivel kef..nek, ki buzi vagy piás. Fotóval és videódokumentációval”. Abban az időben már körülbelül egy éve tartott a megfigyelés, az üzenetet három hónappal Kuciak meggyilkolása előtt írta. A több százezer euróért viszont semmilyen kompromittáló információt nem sikerült begyűjtenie azon kívül, hogy egyes újságírók néha felöntenek a garatra.

Hírdetés

Kočner Peter Tóthnak, az SIS volt ügynökének és egykori újságírónak fizetett a megfigyelésekért, ezt maga Tóth ismerte be nyolc hónappal Kuciak meggyilkolása után, miután letartóztatták Alena Zs.-t. A rendőrség már eljárást indított ellene, az illegális megfigyelés ugyanis bűncselekménynek számít. Tóthnak a megfigyelésekben Miroslav Kriak is segített, aki korábban ugyancsak az SIS-nél dolgozott.

A megfigyelések kapcsán indított vizsgálat során a hatóságok azt is próbálják kideríteni, ki gyűjtött információkat az újságírókról a rendőrségi adatbázisokban. Annak próbálnak utánajárni, nem adták-e át a rendőrség belső információs rendszeréből származó adatokat Kočnernek. Ebben az ügyben már Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen is nyomozás folyik. (Denník N, dp)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »