Újrarajzolnák Budapest határait

Újrarajzolnák Budapest határait

Újragondolná Budapest közigazgatási határait Óbuda polgármestere. Bús Balázs szerint számos olyan – hivatalosan az agglomerációs településekhez tartozó környék van, amely alapvetően a főváros infrastruktúrájára épül. Ezeket pedig Budapesthez kellene csatolni – tette hozzá.

„Jó ideje látható, hogy a város szélén lévő agglomerációs települések úgy vonnak be a belterületbe földeket, úgy hajtanak végre településfejlesztéseket, hogy nem a saját infrastruktúrájukat fejlesztik, hanem a városit használják” – hangsúlyozta Bús Balázs.  A 3. kerületi polgármester, hozzátette, ezek a települések nem hoznak létre új óvodákat, bölcsődéket, iskolákat, Úgy fogalmazott, érdemes kiigazítani a város határát. „Nálunk ez főleg Üröm esetében, Csillaghegy fölött látható, hogy ilyen területek jöttek létre, amelyek Ürömmel nincsenek szinte semmilyen kapcsolatban, alapvetően Óbudával épültek egybe” – jelezte Bús Balázs.  A 3. kerület polgármestere megvalósulást tekintve pesszimista.

„A jogszabály helyi népszavazásokhoz és a parlament döntéséhez köti az ilyen kiigazításokat. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a közeljövőben megvalósíthat, mégis azt gondolom, hogy az életszerűség ezt indokolná” – fogalmazott Bús Balázs.  Mint elmondta, Óbudán például az egészségügyi, az oktatási rendszert az agglomeráció itt veszi igénybe, ez utóbbiból a városrésznek kétszáz milliós pluszkiadása keletkezett a korábbi években.  „A külső kerületi polgármesterek ezt támogatnák, az agglomerációs városvezetők azonban ellenérdekeltek, ők csak a tiszta bevételt látják ebből” – fogalmazott Bús Balázs.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »