Újraindul a hőszigetelés Szentgyörgyön, sürget az idő Szeredában

Újraindul a hőszigetelés Szentgyörgyön, sürget az idő Szeredában

A hőszigetelési program újraindítását tervezi Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal, amely a korábban sikertelen kormányprogram helyett ezúttal EU-s alapokból valósítja meg a terveket. Csíkszeredában eközben vészesen közeleg a munkálatok befejezésének határideje, de kevés esély mutatkozik arra, hogy a tömbházak szigetelését sikerül időre befejezni.

hoszigeteles-befejezese-vn-002_or_b

Újraindítja a tömbházak hőszigetelését a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely európai uniós finanszírozás révén valósítaná meg a beruházásokat, így pályázásra biztatja a lakótársulásokat. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a kedvezményezettek a Regionális Operatív Program keretében igényelhetnek támogatást, az idő azonban sürget, ugyanis a pályázatokat november 16-áig el kell küldeni.

Az elöljáró úgy véli: emiatt a dokumentációt csak azok tudják határidőre elkészíteni, akik már korábban megrendelték az előzetes terveket. Az önkormányzat ugyanakkor abban bízik, hogy első körben nem merítik ki a teljes alapot, így újabb pályázatot írnak ki, amire már a többi lakótársulás is felkészülhet. Jelenleg tíz sepsiszentgyörgyi lakótársulás rendelkezik a szükséges tervekkel, ezek összesen 27 tömbház hőszigetelésére kérhetnek támogatást.

Tóth-Birtan Csaba emlékeztetett: Sepsiszentgyörgyön egy erős kezdés után teljesen leállt az akkor még a kormány által finanszírozott hőszigetelési projekt, a lakók egy része ugyanis nem fizette ki az önrészt, ennek nyomán az önkormányzat később már előre kérte a lakástulajdonosoktól a rájuk eső összeget. Mindez az ingatlan méretétől függően 2000–5000 lej is lehetett, amit azonban csak kevesen tudtak kifizetni. A városvezetés 2013-ban hitelt adott a lakótársulásoknak, hogy kifizethessék a kivitelezőnek az elmaradást, majd a nem fizető adósokat egyenként beperelték.

Az önkormányzat bízik benne, hogy sikerül túllépni a korábbi nézeteltéréseken, ebben segíthet, hogy az EU-s pályázat felté­telei eltérnek a kormányprogram kritériumaitól. Például elég, ha a lakók kétharmada beleegyezik a beruházásba, a többiektől utólag a többség döntésére hivatkozva „ki kell kényszeríteni” a pénzt. A tulajdonosoknak ingatlanonként 300 lejes előleget kell fizetniük, majd a terv alapján kiszámolt összeget részletekben a munkálatok befejezéséig kell törleszteniük. A projekt értékének 60 százalékát lehet lehívni támogatásként, további 25 százalékot a lakók állnak, a maradék 15 százalékot pedig az önkormányzatnak kell kifizetnie. A szigetelés mellett finanszírozást lehet igényelni a központifűtés-rendszer felújítására, ha pedig van liftakna a tömbházban, akkor felvonó megvalósítására is adnak pénzt.

Csíkszeredában eközben továbbra is fejetlenség jellemzi a hőszigetelési programot: a még számos tömbházban zajló munkálatokat legkésőbb október végéig be kell fejezni, közben azonban anyagi nézeteltérések miatt távozott a kivitelezéssel megbízott cég, így sürgősen új beruházót kell keresni. Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal projektmenedzsment-irodájának vezetője rámutatott: a Pacsirta és a Nárcisz sétányon, valamint a Mérleg utcában található tömbházak korszerűsítésével megbízott bákói Consizo Grup nemrég beszüntette a munkát, az önkormányzat ugyanis nem volt hajlandó kifizetni a vállalkozás által benyújtott legutóbbi számlát.

A hivatal azért döntött így, mert a cég késlekedése miatt tavaly a város elesett egy EU-s támogatástól – eddig azért fizettek a kivitelezőnek, mert tudták, hogy anyagi gondokkal küzd. Dósa Eszter elmondta: új befektetőt keresnek, hamarosan árajánlatokat kérnek más cégektől.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »