Újraindította magyar hírszolgálatát a román Agerpres hírügynökség

Újraindította magyar hírszolgálatát a román Agerpres hírügynökség

Negyed évszázados kihagyás után újraindította magyar nyelvű hírfolyamát a román Agerpres hírügynökség szerdán.

A kép illusztráció. / Forrás: kronika.ro

A közszolgálati intézmény lényeges politikai, gazdasági, kulturális, egyházi és egyéb témájú híreinek magyar fordítását ingyenesen elérhető internetes felületen teszi közzé a magyar nyelvű felhasználók számára.

Alexandru Giboi vezérigazgató az MTI-nek nyilatkozva az Agerpres közszolgálati kötelezettségeivel indokolta a magyar hírfolyam újraindítását, amelynek elsődlegesen “a Romániában nagy számban élő magyar anyanyelvű emberek tájékoztatása” a célja.

Kifejezte reményét, hogy az Agerpres a romániai magyar nyelvű felhasználók első számú, leghitelesebb hírforrásává válik, és a magyar hírfolyam a világon másutt élő magyarok – szerkesztőségek vagy egyéni felhasználók – számára is fontos hírforrás lehet.

A vezérigazgató rámutatott: az Agerpres az utóbbi években felvállalta a helyi sajtó támogatását, ennek érdekében ingyenesen elérhető nyilvános hírfolyamot is indított. “A magyar hírfolyam a magyar nyelvű kiadványok munkáját hivatott segíteni olyan minőségi tartalommal, amelyhez reményeink szerint partnereinket és felhasználóinkat már hozzászoktattuk” – tette hozzá.

A magyar nyelvű híreket ugyanaz a szerkesztőség készíti, amely eddig – az Agerpres egyedüli idegen nyelvű hírfolyamát – az angol nyelvű kiadást gondozta. A szerkesztőség versenyvizsgával szerződtetett új munkatársakat, akik magyarra fordítják az Agerpres híreit. A lefordítandó híreket a célközönség számára képviselt hírérték alapján választják ki – magyarázta a vezérigazgató.

A román nemzeti hírügynökség szerdai közleménye szerint a Romániában és az országhatárokon túl működő magyar sajtóorgánumoknak, közintézményeknek szánt magyar nyelvű hírfolyam a https://goo.gl/WafGLS linken érhető el.

 

MTI

The post Újraindította magyar hírszolgálatát a román Agerpres hírügynökség appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »