Újrahasznosítják az Iszlám Államot?

Milyen hatással lesz Moszul felszabadítása a szíriai harcokra? – tegnap már ez a kérdés is napirendre került az Iszlám Állam (IÁ) legfontosabb iraki bástyája ellen indított offenzíva kapcsán, ami a két országban zajló konfliktus pingpong jellegét tekintve jogos felvetésnek tűnik.

Óriási lelkesedés övezi a nyugati főáramlati média részéről az iraki haderő nyugati támogatással megindult, Moszul felszabadítását célzó hadjáratát. Ennek kapcsán újabb migránshullámra is figyelmeztetnek, illetve arra, hogy az iszlamista harcosok a térségben máshová, illetve Európába menekülve hajthatnak végre újabb akcióikat. Azt ugyanakkor kevéssé veszik számításba, hogy az év végéig remélt siker milyen hatással lesz a szíriai harcokra. Annál is inkább, hogy az önmagát nemcsak államnak nevező, de akként is kezelő IÁ oda is kiterjed, még ha a damaszkuszi rezsim csapatai orosz támogatással területének egy jelentős részétől, például a szimbolikus Palmürától meg is fosztották az elmúlt év folyamán. Nem mellékes az sem, hogy az IÁ központja a szíriai Rakkában van.

A nemcsak képlékeny frontvonalak, hanem enyhén szólva laza és szerteágazó szövetségesi kötelékek jellemezte szíriai háborúban nem elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy az IÁ jelenleg Irakban lévő harcosai Szíriában működnek tovább. Esetleg átigazolnak más, iszlamista szervezethez, például a – tegnap éppen nyolcórás tűzszünetben részesített – Aleppó környékén domináns, névváltoztatáson átesett an-Nuszra Fronthoz, mely az Egyesült Államok – szövetségesein keresztül megvalósuló – támogatását élvezi. Hogy az „újrahasznosítás” nem lehetetlen, arra az is rávilágít, hogy ez a szervezet korábban az al-Kaidának esküdött hűséget, miközben az is történelmi tény, hogy az Iszlám Állam az iraki al-Kaidából jött létre, „inkubálódott” a szíriai háborúban, hogy aztán sokkoló, 2014-es – Moszult is elfoglaló – hadjáratát megvalósítsa.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »