Újra visszaköszön a régi állapot az Orosházi „Olajos szállón”

Szerdán délután tettem egy rövid látogatást Orosházán a Garzonbérlők házában, mivel több esetben is jeleztek problémákat az utóbbi időszakban. Kicsit késtem a megbeszélt időponthoz képest és már útközben telefonált rám a házban élő gyengénlátó férfi, hogy siessek mert baj van. Elmondta, hogy egy telefon csere miatt zaklatják és egy óra múlva jönnek hozzá újra.

Ez egyébként így is történt. Nem volt véletlen, hogy éppen János lakásában ültünk le átbeszélni a mostani történéseket, mivel hamarosan csengettek is.

Természetesen én mentem ajtót nyitni, majd a némileg meglepett suhanc (aki János előzetes elmondása szerint éppen lefoglalni jött) előadta a sztoriját, de ahogy rátette a lábát a küszöbre, máris a hirtelen távozás mellett döntött. Egyébként miután eljöttem a házból János (nagyon helyesen) értesítette a rendőrséget a történtekről, akik azonnal kiérkeztek hozzá és biztosították a védelmét.

Az egyenruhás rendvédelmi szervre egyébként a „szálló” esetében nem lehet panasz, amióta nyilvánosságot kapott az ottani állapot.

Ha értesítik őket a lehető leggyorsabban érkeznek ki a helyszínre és határozottan, szakszerűen intézkednek.
A probléma tehát nem velük van. Az, hogy ismét elszabadult a pokol a házban a városvezetés és a városüzemeltetési zrt. számlájára írható.

Az év elejei nyomásgyakorlásunk hatására ugyan tettek lépéseket, de az úgy látszik koránt sem elegendő. A két kamera felszerelése és a szintenkénti közös ajtók látszólag zárhatóvá tétele (szakmailag erősen kifogásolható) nem jelentett megoldást.

Egyéb iránt a fogyatékkal elő János is már egyre nehezebben viseli a megpróbáltatásokat. A múlt héten pont akkor ért haza vakvezető kutyájával a lépcsőházba, mikor egy leszámolás történt. Fényes nappal az előtérben, egy ismeretlen férfi rugdosott össze valakit. Majd az eset után két nappal történt egy késelés az ötödik emeleten. A héten pedig kigyulladt egy fürdőszoba is az épületben.

Közben a váróüzemeltetés Jánossal akarja kifizettetni azt a tizenötezer forint munkadíjat, amelyet a megrongált ajtajának a javításáért számláztak ki.

Szóval zajlik az „élet” újra a szállón.
De nem került még szóba az a női köntösbe burkolt ördögi teremtmény, akinek a kiköltöztetésére már régen ígéretet tettek, de még mindig ott űzi az ősi mesterséget a házban. A felfordulások és félelemkeltések egy része egyébként éppen hozzá köthető, de az illetékesek szerint ez bizonyára így van rendjén.

A városvezetés továbbra is a közösségi normákat lábbal tipró lényeket támogatja és biztosít nekik lakhatást. Aki normálisan emberként él és viselkedik, betartja az együttélési szabályokat, azoknak pedig nem segít, vagy sok esetben üldözi és bünteti őket.
Az pedig, hogy folyamatosan tönkre teszik a bejárati ajtót (ne lehessen bezárni), vagy összefirkálják a lépcsőházat, bekenik ketchuppal a falat az jelenleg a kisebb problémát jelenti.

Jól látható, amennyiben nincs nyomás alatt tartva az illetékes szerv, semmibe veszik az állampolgárok problémáit. A legalapvetőbb lépéseket képtelenek megtenni a lakók nyugalmának érdekében.
Már legalább egy éve nem akarják kitenni a szűrét azoknak az elemeknek, akik a házszabályokat súlyosan megsértik. Sőt olyanoknak adnak lakhatást továbbra is akikről már messziről bűzlik, hogy csak a baj lesz velük.

A MÖM vezetőjeként ez év februárjában felajánlottam egy társadalmi célú segítségnyújtás keretében egy folyamatos portaszolgálat biztosítását, amelyre nem tartott igényt a városüzemeltetés. Az akkori ajánlat még most is áll!

A lakok biztonság érzetét ezekben az időkben amikor folyamatosan bukkannak fel a házban és annak a környékén a rosszabbnál-rosszabb arcú egyének, csak egy folyamatos biztonságérzetet nyújtó jelenléttel lehetne átmenetileg garantálni.

Egészen addig, ameddig a városvezetése meg nem tisztítja a szociális alapon kiutalásra kerülő épületeket az emberi együttélésre alkalmatlan teremtményektől. Hozzá teszem Orosházán nem ez az egyetlen problémás ház ebből a szempontból.

Ezúton üzenem a jogszabályok útvesztőjében botorkáló, töketlen hivatalnokoknak, hogy nem szállunk le az általános társadalmi megbotránkozást kiváltó témáról, ameddig nem lesz végre rend Orosházán!

László Attila
MÖM országos vezető


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »