Újra tüntettek a rendőri rasszizmus ellen

Újra tüntettek a rendőri rasszizmus ellen

Ismét egy fekete férfit lőttek le az amerikai rendőrök intézkedés közben.

A mentálisan sérült áldozat testvére hívta ki az egyenruhásokat, hogy segítsenek neki kórházba vinni a férfit. A rendőrök szerint az áldozat zavartan viselkedett, és nem engedelmeskedett a felszólításnak, ezért öt lövést eresztettek belé.

Az El Cajon-i rendőrség szóvivője szerint bejelentésre reagáltak, de a helyszínen lévő személy nem teljesítette az utasításokat.

„Ennek eredményeképp összetűzésbe keveredtek, aminek az lett az eredménye, hogy az egyik rendőr lőtt” – mondta Rob Ransweiler.

Egy nő, mint később kiderült, a meggyilkolt férfi testvére tett bejelentést a 911-en háromszor is. A telefonáló szerint a férfi mentálisan sérült volt, és segítségre volt szüksége.

„Azt gondoltam, küldenek valakit, aki segít, hogy a válságkommunikáció megkezdődjön. Persze rendőrök jöttek. Az úton rohangált, majdnem elütötte egy autó, úgyhogy mondjuk úgy, beszorítottam a kocsimmal, és segítséget kértem, hogy aztán kórházba lehessen vinni. Amikor a rendőrtiszt megjött, szóltam neki, és végül megfogták, próbáltam szólni a testvéremnek, hogy emelje fel a kezét, és ne a zsebébe tegye. És mondtam a rendőröknek is, hogy ne lőjenek, mert beteg” – mondta a lelőtt férfi testvére.

A család barátja szerint a rendőrök fel sem szólították a beteg férfit, csak tüzet nyitottak.

„Amikor a rendőrség ideért, nem segíteni akartak, mert ha segíteni akartak volna, azt mondják, hogy rendőrtiszt vagyok, azért jöttem, hogy segítsek. Csak idejöttek, kiszálltak, megnézték, valaki telefonált, és azt mondták, hogy kiszámíthatatlan, elővették a fegyvereiket, és… Ő mentálisan sérült volt, és ezt mondták a rendőröknek is, ők azt mondják, hogy valaki telefonált, és a férfi kiszámíthatatlan volt, a közelébe férkőztek, és lelőtték. Senki nem mondta, hogy állj, ne mozdulj. Semmit nem mondtak, csak ötször lőttek” – emlékezett vissza Rumbidzai Mubaiwa.

Az eset után nem sokkal spontán tüntetés kezdődött. Az újabb halálos rendőri intézkedés ellen tiltakozók a jól ismert „Ne lőjenek!” és „A fekete élet számít” szlogenekkel vonultak fel.

Jeff Davis El Cajon-i rendőrfőnök azt mondta, időt kell adni a vizsgálatnak, hogy kiderüljön, mi történt.

„Azt tervezzük, hogy nyitottak és átláthatók leszünk a törvény keretein belül. Most van itt az ideje annak, hogy a közösség velünk dolgozzon, és minden, az ügyben fontos információt megosszon. Hozzáteszem, hogy a két rendőr, aki ennek részese volt – az egyik, aki a sokkolót használta, és a másik, aki lőtt – több mint 21 éves szolgálati múlttal rendelkezik” – nyilatkozta a rendőrfőnök.

A San Diegó-i lövöldözés három nappal azután történt, hogy Észak-Karolinában a rendőrség nyilvánosságra hozta a szeptember 20-án lelőtt Keith Scott-tal szembeni intézkedés felvételét. A 43 éves, többgyermekes férfi és az oklahomai Terence Crutcher halála volt a két legutóbbi ügy, amely miatt rasszizmussal gyanúsították meg az amerikai rendőröket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »