Újra támadhat a robbantó?

– Sértett ember, aki most lubickol a sikerben, hiszen nyilvánvalóan siker számára az élénk sajtóérdeklődés, ám eddig leginkább sikertelen volt az élete – mondta a Magyar Időknek Németh Zsolt kriminológus a Teréz körúti robbantóról.

A szakember úgy véli, hogy a korábbi szakmai, illetve magánéleti csődjeit pokolgépes merénylettel kompenzáló férfi minden bizonnyal örül, hogy tette ekkora nyilvánosságot kap, ám vélhetően nyomasztja és frusztrációját csak növeli, hogy a közvélemény nem ismeri, nem ismerheti a személyét.

– A sértett elkövetőknél fennáll a bűnismétlés veszélye. Nem zárható ki, hogy a sajtó érdeklődésének kivédhetetlenül bekövetkező mérséklődése bűnismétlésre sarkallja a támadót, és ismét robbantani fog – fejtette ki Németh Zsolt. A kriminológus szerint a nyomozók már jóval többet tudhatnak, mint ami eddig napvilágra került. Arra az információnkra, hogy az ügy vizsgálói hamarosan felállíthatják az elkövető profilját, Németh Zsolt azt mondta: a profil nem csodaszer, ám nagyban segítheti a nyomozás irányának meghatározását, és nagyban gyorsíthatja az eljárást.

Értesülésünk szerint a két közzétett videofelvételen kívül a rendkívül alapos helyszíni szemle adatai is segíthetik a minél pontosabb profilalkotási munkát. Emellett a Robbantás.bm.gov.hu címen létrehozott, a nyomozást segítő honlapra civilek által anonim módon eddig feltöltött 30 kép és videofelvétel elemzése is hozzájárul a tettes személyiségének megrajzolásához.

A tudományos alapú profilakotást az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 1972-től alkalmazza, hazánkban először 1999-ben, a bolti sorozatgyilkos utáni nyomozás során használták; akkor az FBI segítségét is kérték a honi hatóságok. A magyar kriminál­pszichológusok által felállított személyiségi profil 80 százalékban egyezett az FBI-ügynökök által készített profillal. A tettes három budapesti üzletben négy eladót ölt meg.

Az amerikai nyomozók is végigjárták a helyszíneket, tanulmányozták a nyomozás iratait, majd a magyar profilhoz képest még annyi újat közöltek, hogy a tettes 30 év körüli és keresni fogja a kapcsolatot a hatóságokkal. Amikor a nyomozást vezető tiszthez került a két profil, átolvasta, és rádöbbent: a szomszédos irodában ülő férfi, aki a Fenyő-merénylet ügyében többször is bement a nyomozókhoz információkkal, lehet a bolti sorozatgyilkos. Amikor mindehhez tárgyi bizonyítékokat is találtak, elfogták Erdélyi Nándort, a vajdasági magyar tettest.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »