Újra sugárszennyezett víz szivárog Fukusimában

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

Az elszivárgott víz mennyisége 32 liter, amelyben a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, amelyet akár a tengerbe is lehet ereszteni

A TEPCO munkatársai most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy megakadályozzák az újabb szivárgást.

Az egyre növekvő, a reaktorok hűtésére használt nagy mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a szakértőknek nem jut elég ideje az elöregedő tárolók javítására vagy leváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak.

A föld alatt lévő különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri 200 ezer tonnát.

Öt és fél évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Három reaktorban megolvadt a fűtőanyag, és a megsérült reaktorok hűtésére folyamatosan vizet szivattyúznak.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Erősen sugárszennyezett víz szivárog FukusimánTöbb a pajzsmirigyrákos gyerek Fukusima környékénRovatok: KülföldTelepülés: JapánCímkék: külföld, Japán, sugárszennyezés, fukusimai erőmű, FukushimaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »