Újra sikert könyvelhet el a SpaceX

Ismét sikeresen leszállt a SpaceX amerikai magánvállalat újrafelhasználható Falcon-9 típusú hordozórakétájának első fokozata az Atlanti-óceánon hétfőn.

Video of cKCU6WfLtjk

A hordozórakéta fedélzetén a Dragon teherszállító űrhajóval, amely rakományát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszi, hajnalban indult az egyesült államokbeli Cape Canaveralból.

A hetven méter hosszú első fokozat az indítást követően tíz perccel tért vissza, és mintegy három kilométerre az űrrepülőtértől landolt.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítójának immáron negyedszer – egyszer szilárd talajra Floridában, háromszor az Atlanti-óceánon – sikerült ez a rendkívül pontos manőver.

A júniusi hasonló manőver azonban nem járt sikerrel. A SpaceX azonban abban bízik, hogy sikerül a tengerből kiemelni és újrahasznosítani a hordozórakéta első fokozatát, ezzel is csökkentve a vállalkozás hatalmas költségeit.

A Dragont teherszállító űrhajót idén április 8-án bocsátották fel a Falcon hordozórakéta segítségével, az ISS-t április 10-én érte el. A Falcon újrahasznosítható rakéta, amely ahelyett, hogy szemétként az óceánba hullott volna használat után, a világon elsőként függőlegesen landolt.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Indiában másolják a SpaceX-et, elkészült az első újrahasznosítható űrsiklóVisszatéréskor megsemmisült a SpaceX hordozórakétájaIndulhat az első magánűrhajó a MarsraRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, űrkutatás, űrrakéta, Falcon-9, SpaceX, sikerForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »