Újra Peking térfelén pattog a labda

Újra Peking térfelén pattog a labda

Donald Trump korábbi ígéretéhez igazodva a washingtoni adminisztráció újabb 200 milliárd dollár értékű kínai terméket vett fel a pótvámmal sújtandó importlistára. Peking válaszlépéseket ígért, ám egyelőre nem fedte fel lapjait.

Megrázta a piacokat a bejelentés, miszerint az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni. A jüan gyengült a dollárral szemben, a sanghaji tőzsdeindex 1,76 százalékot, a páneurópai STOXX 600 index 1,1, a német DAX pedig 1,3 százalékot esett tegnap napközben.

Az európai részvényárfolyamokra az is rányomta bélyegét, hogy Donald Trump amerikai elnök uniós partnerei elleni éles támadással nyitotta meg a brüsszeli NATO-csúcsot.

Trump korábban már megfenyegette Pekinget, hogy egy esetleges kínai vámemelés esetén 200 milliárd dollár értékű újabb árut sújt pótvámmal, így a keddi bejelentés önmagában nem meglepetés – idézi a JonesTrading vezető stratégáját, Michael O’Rourke-ot a Bloomberg. Múlt héten először az USA, majd válaszul Kína is 34-34 milliárd dollár értékben vetett ki 25 százalékos pótlólagos importvámot egymás termékeire.

Hírdetés

Az újonnan nyilvánosságra hozott amerikai listán több mint hatezer tétel szerepel, köztük élelmiszerek, autógumik, fémek, dohány, WC-papír, vegyszerek, faipari termékek, bútorok, táskák, baseballkesztyűk, golftáskák, kutya- és macskaeledelek, szőnyegek és szépségápolási termékek, ezek mindegyikére 10 százalékos vámot vetnének ki. A tervek szerint az új tarifák szep­temberben léphetnek életbe.Az amerikai kormány továbbra is azzal vádolja Kínát, hogy az amerikai szellemi tulajdon ellopására ösztönzi vállalatait.

– jelentette ki Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója. Az amerikai védővámok összességében lefedhetik Kína teljes amerikai exportját, amely tavaly több mint 500 milliárd dollár volt. Az Amerikai Vegyészeti Tanács nemzetközi kereskedelmi részlegének igazgatója, Ed Brzytwa pedig hangsúlyozta: sok általuk képviselt cég kerülhet ezzel nehéz helyzetbe, ráadásul azt sem lehet tudni, mi lesz a konfliktus végkifejlete.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »