Újra népszerű a hitelfelvétel

E-közbeszerzés
Már csak elektronikusan lehet pályázni a közbeszerzéseken. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer papíron januárban indult, de mostantól ezt kötelező használni. Az állami, önkormányzati hivatalok, cégek pályázatait egy állami cég bonyolítja. Az EKR-től azt várják, hogy erősíti az ajánlattevők közötti versenyt, hiszen a világ bármely részéről lehet majd ajánlatot tenni. A rendszer a pályázatok kitöltését lépésről lépésre segíti, így várhatóan kevesebb lesz a hibás pályázat is.

Hitelezés

A válságot követő hatalmas visszaesés után újra beindult a hitelezés, a vállalati területen 5-10, a lakossági szférában pedig stabilan három százalék körüli az éves növekedés – mondta az állami rádióban Pleschinger Gyula. A Monetáris Tanács tagja hangsúlyozta: a jegybank intézkedéseivel oldódtak a korlátok, a bankok enyhítettek feltételeiken. Pleschinger Gyula szerint azonban a következő években jelentősen lassulhat a gazdasági növekedés Magyarországon.

Részvény
Több mint 61 milliárd forint osztalékot fizet az OTP részvényeseinek. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint történetének eddigi legjobb eredményét érte el az OTP 2017-ben a nyereség meghaladta a válság előtti szintet és sikerült túlteljesíteni a saját és az elemzői várakozásokat is. A bankcsoport tavalyi adózott eredménye meghaladta a 281 milliárd forintot, szemben az előző évi 202 milliárddal. A Budapesti Értéktőzsde másik nagy szereplője, a Mol is bejelentette, hogy 94 milliárd forintot költ osztalékokra, az olajipari társaság részvényenként 127,5 forintot fizet a befektetőknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »