Újra napirenden a Mečiar-amnesztiák

Újra napirenden a Mečiar-amnesztiák

Juraj Šeliga rendkívüli bizottsági ülés összehívását javasolja a Mečiar-amnesztiák felülvizsgálata ügyében.

A Mečiar-féle amnesztiákkal rendkívüli ülésen kellene foglalkoznia a szlovák parlament alkotmányjogi bizottságának – követeli Juraj Šeliga a Za ľudí párt képviselője.

Az alkotmányjogi bizottság elnöke Milan Vetrák szerint a bizottság már jövő hét végén, csütörtökön vagy pénteken összeülhetne.

Hírdetés

Šeliga elmondta, hogy Mečiar amnesztiáit 5 évvel ezelőtt helyezték hatályon kívül, de az ifj. Michal Kováč elrablásának vagy Róbert Remiáš meggyilkolásának ügye azóta sem haladt előre. A bizottsági ülésre ezért meghívná a bírói tanács elnökét Ján Mazákot, az igazságügyi minisztert, Mária Kolíkovát és Daniel Lipšic különleges ügyészt is.

Szégyen, hogy a SzK már 27 év óta képtelen megoldani ezeket az ügyeket. Az államhatalommal való visszaélés legkirívóbb eseteiről van szó. Fontos, hogy megtudjuk az igazságot erről az időszakról, mert az állami szervek nem a polgárokat szolgálták, hanem egy külön csoportot. A Mečiar-amnesztiák történelmünk neuralgikus pontjai, mert megmutatták, hogy akár egy gyilkossági ügyet is a szőnyeg alá lehet söpörni. Ezért kell minden bűntettet kivizsgálni”

– nyilatkozta Šeliga.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »