Újra menő a kempingezés, pincérből kevés van

Újra menő a kempingezés, pincérből kevés van

Reneszánszát éli a kempingezés. Nem panaszkodnak a balatoni és a velencei-tavi vendéglátósok, jó szezont zártak. Pincért viszont egyre nehezebb találni, különösen az egész évben nyitva tartó éttermekbe.

A víztől távolabb fekvő éttermekben, vendéglőkben több volt a vendég, mint egy éve. Pincérből, pultosból viszont hiány van. „Nagyon szépen volt vendégforgalmunk, de sajnos nagyon nehézkesen tudtuk teljesíteni a kiszolgálást, nehéz volt, és a mostani időszakban is még mindig ott tartunk, hogy nem tudjuk, hogy hogy tudjuk folytatni a dolgot, mert nincs szakember, nincs, aki részt venne a munkában, szeretne dolgozni nálunk vagy máshol” – összegezte a főszezont Gellény József, az Öreg Halász Étterem tulajdonosa.

A nem túl forró nyár jól jött a balatoni hajózási társaságnak. Rossz időben sokan választották strand helyett a hajókirándulást. „10 szátalékos emelkedésről beszélhetünk a személyhajózás vonatkozásában, ez magában foglalja a menetrendi hajójáratokat, a különböző séta- és programhajókat” – így Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési igazgatója.

Velencefürdőn a kempingek üzemeltetőinek nem volt okuk a panaszra. „Most újra reneszánszát éli a kempingezés, ennek lehetnek gazdasági okai vagy akár nosztalgiából, akik még emlékeznek a gyermekkorukból, azok hozzák a gyerekeiket, hozzák a családjukat” – mondta Bánáti Tiborné.

Amíg Balatonon egy hetet is eltöltenek a turisták, addig a Velencei-tónál jellemzően csak néhány órát időznek. „Budaörs környékéről jöttünk, és ez a harmadik alkalom, hogy itt vagyunk, most fedeztük fel nem olyan régen” – árulta el egy pihenni vágyó.

Bár a szezont megrövidítették a hűvösebb napok, a nyárutóra jócskán megtelt a Velencei-tó partja fürdőzőkkel. „Szerintem azért a Balatonhoz képest sokkal közelebb van Budapesthez és nagyon szeretik az emberek, gyerekbarát, van mit csinálni, vannak bérelhető napernyők, meg a víz is tiszta” – vélte Bártfai Kertész Barbara.

Hiába a sok vendég, a büfések hamarosan zárnak.

– Hát ma vagyunk utoljára. Vége.
– Hiába van jó idő, akkor sem jönnek már ki?

– Nem.
– És miért nem?
– Nem, mert úgy látja a főnökség, hogy már iskola elkezdődött, itt úgy döntött a főnök, hogy ez az utolsó nap.

A magyar tavaknál nyaralók háromnegyede belföldi turista, de észrevehetően nőtt a németek és az osztrákok száma. És egyre többen jönnek a szláv, illetve a skandináv országokból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »