Újra megnyílnak a kisgéresi borospincék

Újra megnyílnak a kisgéresi borospincék

Ismét megnyitják pincéiket a látogatók előtt a tőketerebesi járásbeli Kisgéres borosgazdái. A 13. Akácillat – nyitott pincék napja kétnapos programja pénteken kezdődik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Kassa Régió Turizmus (Košice Región Turizmus – KOCR KRT). A rendezvény Kassa megye Terra Incognita programjának egyik kiemelt eseménye.

Lehet borokat kóstolni a 16. századból fennmaradt pincékben, a kisgéresi a legnagyobb pincekomplexum a Bodrogközben. A pincék az akácerdőben vannak, a fesztivált akácvirágzás idején rendezik meg.

A rendezvény látogatói 17 helyi szőlőtermelő több tucatnyi borát kóstolhatják meg. A történelmi pincesor pénteken délben nyitotta meg kapuit, a rendezvény szombaton (május 21.) este zárul.

Hírdetés

A helyszín közelében ingyenes parkoló van, a nagygéresi (Veľký Horeš) vasútállomásról pedig ingajárat szállítja a pincékhez a vendégeket. „Szombaton 11.37-kor és 13.37-kor indul a járat Nagygéresből Kisgéresbe, majd 18.32-kor vissza a vasútállomásra” – közölte a KRT. Pénteken a pincék között lesz a borkóstoló, szombaton pedig a szabadtéri színpadnál.

Lenka Varga Jurková, a KRT ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatott, hogy ez a rendezvény új lendületet adhat a Tőketerebesi járásnak, mert aktivizálja a helyi borászokat, a kézműveseket vagy a pékeket. „Az akcióval szeretnénk ráirányítani a kirándulók és a gasztronómia szerelmeseinek figyelmét Kassa megyének erre a kevésbé ismert részére” – mondta az igazgatónő.

A fesztivál megszervezését 6000 euróval támogatta a megye Terra Incognita támogatási programja.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »