Újra látogatható az I. János Pál-emlékmúzeum a Dolomitokban

Újra látogatható az I. János Pál-emlékmúzeum a Dolomitokban

A „mosolygós pápa” szülővárosában, Canale d’Agordóban ismét látogatható az Albino Luciani Múzeum. Ebből az alkalomból arra hívják az érdeklődőket, hogy küldjenek az intézménynek olyan gondolatokat és emlékeket, amelyek I. János Pálhoz kötődnek.

Ismét várja a látogatókat az I. János Pál-emlékmúzeum az észak-olaszországi Belluno közelében, ahol Albino Luciani 1912. október 17-én megszületett.

A karantén utáni újranyitás megünneplésére az Albino Luciani Alapítvány új kezdeményezést indított #lucianiperme címmel. Az [email protected] e-mail-címre fotókat, videókat várnak, továbbá imákat, amelyeket I. János Pál közbenjárására ajánlanak fel. A szervezők célja, hogy mindezt megosszák a múzeum Facebook-oldalán.

Luciani pápa különösen érzékeny volt a szegények iránt, hiszen ő is szegény családból származott. Loris Serafini, a pápa emlékének szentelt múzeum igazgatója a Vatikáni Rádiónak elmondta: ez a múzeum elmeséli Albino Luciani életét, amely a hit, az egyszerűség, a szegénység jegyében telt.

A karantén utáni újranyitást az igazgató a jövő iránti bizalom és a remény jelének tartja. „Ő is így gondolta volna, mert egész életében mélyen bízott Istenben.”

Hírdetés

Az újra megnyitott múzeum alkalmat ad arra, hogy a Dolomitokban járók megismerhessék I. János Pál pápa életét és üzenetét. Az emlékmúzeumban többek között egy filmfelvétel is látható arról a jelenetről, amikor VI. Pál pápa 1972. szeptember 16-án Velencében tett lelkipásztori látogatása alkalmával Albino Luciani velencei pátriárka vállára helyezi pápai stóláját. Ez a kitüntető figyelem gesztusa és prófétai jel volt az alázatos pásztor felé, akit néhány hónappal korábban kreált bíborossá.

I. János Pál 1978-ban mindössze 33 napig szolgált egyházfőként, majd váratlanul elhunyt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »