Újra kell tervezniük a kórházaknak a 2023-as költségvetésüket

Újra kell tervezniük a kórházaknak a 2023-as költségvetésüket

A Népszava úgy értesült, hogy a kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor. A napilap értékelése szerint ezzel lényegében kézi vezérlés alá vonják a kórházi kasszákat. A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtökön eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

Ez gyakorlatban azt jelentiheti majd, ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Ezen felül az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla.

Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély.

Hírdetés

A Népszava szerint az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

A lap megkérdezte az érintett szakembereket arról, hogy egy kórházban mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek, a lapunkat tájékoztató érintettek, nemigen tudtak felelni. Volt aki úgy vélte, ilyen lehet például, amikor az orvosok kongresszusra mennek, és de most bármilyen forrásból is van erre a pénz, azokat a kórház október 31-ig biztosan nem utalhatja.

A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket. Ha bármi okból ez mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

A Népszava megkérdeztük az ágazatot felügyelő belügyminisztériumot, miért van szükség arra, hogy az egészségügyi intézmények péntek délig újratervezzék a 2023-as évi költségvetésüket? Miért éppen az informatikai beszerzések leállítására volt szükség? Mikorra készül el az a felület, amelyen az intézményeknek engedélyeztetniük kell az utalásaikat? A BM azonban nem válaszolt a megkeresésre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »