Újra Kamarko a Horvát Demokratikus Közösség elnöke

Újabb négy évre Tomislav Karamarkót választotta elnökévé a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség vasárnap – közölte a horvát közszolgálati televízió. A régi-új pártelnöknek nem volt kihívója.

A választásokat most először tartották  az egy tag, egy szavazat elv szerint. A valamivel több mint 207 ezer szavazatra jogosult tag 19 óráig adhatta le voksát Karamarkóra, az ország közel 800 szavazóhelyén.

A HDZ elnöke választási programjában azt ígérte, hogy a következő négy évben azon fog dolgozni, hogy a horvát közvéleményből kigyomlálja a radikalizmust és a kirekesztő nézeteket, és a párbeszédre helyezze a hangsúlyt.

Karamarko tovább kívánja folytatni a HDZ mint európai kereszténydemokrata párt demokratizálását és modernizálását, valamint erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a kereszténydemokrata értékrend terjedését a társadalomban is.

A HDZ részvételével a kormányban biztosítani kívánják a párt gazdasági programjának végrehajtását, amellyel újraéleszthetik a horvát gazdaságot, megszüntetve a külföldi befektetőket elriasztó akadályokat. Továbbá ösztönzik szeretnék a demográfiai megújulást, valamint megállítani a fiatalok kivándorlását.

Tomislav Karamarko erőteljesebben kívánja támogatni a boszniai horvát közösséget, és megerősítené a kapcsolatot más határon túli horvátok közösségekkel is.
A november 8-ai parlamenti választásokon a két nagy párt, az akkor kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali HDZ fej fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget. A Híd Függetlenek Listája (Most) nélkül ezért egyikük sem volt képes kormányt alakítani. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, és bár mindkét nagy párttal tárgyalt a kormányalakításról, december 23-án végül a konzervatív HDZ-vel állapodott meg a kabinet létrehozásáról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »